PDA

View Full Version : Partidul Fight4Romania??

Stefan B.
03-05-2010, 07:51 AM
Iata o intrebare de 10 puncte! Analizand ce este de facut in continuare pentru a dezvolta sistemul Guvernare 2.0 iata am gasit o dilema : si anume cum sa fim siguri ca utilizatorii nostrii sunt persoane reale, un utilizator pentru fiecare cont. Si cum sa dam o nota legala la tot ce facem?

Citind legea Partidelor Politice, am inteles ca este exact ce ne trebuie! Este vorba de legea 14 din 2003. Desi unele lucruri nu ne sunt utile din aceasta lege , doresc sa mentionez:

------------------------------
Art. 19.
(1) Lista semnaturilor de sustinere trebuie sa mentioneze obiectul sustinerii, data si locul intocmirii, iar pentru sustinatori trebuie sa contina numele si prenumele, data nasterii, adresa, felul actului de identitate, seria si numarul acestuia, codul numeric personal, precum si semnatura. Sustinatorii inscrierii unui partid politic pot fi numai cetateni cu drept de vot.
(2) Lista va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere a persoanei care a intocmit-o, care sa ateste autenticitatea semnaturilor, sub sanctiunea prevazuta de art. 292 din Codul penal.
(3) Lista trebuie sa cuprinda cel putin 25.000 de membri fondatori, domiciliati in cel putin 18 din judetele tarii si municipiul Bucuresti, dar nu mai putin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judete si municipiul Bucuresti.
(4) Fiecare lista va cuprinde persoane dintr-o singura localitate. Listele vor fi grupate pe localitati si judete, pentru a se putea verifica prevederile alin. (3).
------------------------------------------

Asta ar ajuta zic eu pentru autentificare, si probabil ar extinde impactul si in lumea din afara Internetului!

Iata ca este vorba despre un formular simplu , care sa cuprinda:

-numele si prenumele
-data nasterii
-adresa
-felul actului de identitate
-seria si numarul acestuia
-codul numeric personal
-semnatura
-declaratie a celui inscris ca nu este membrul unui partid politic existent, si as mai pune eu ca este de acord cu ceva termeni si conditii de utilizare a serviciilor.

Nu stiu cand si cum am aduna 25 000 de oameni , insa - cei care se vor inscrie ar fi autentificati dupa cum cere legea in vigoare.

Ramane insa o intrebare: cine si cum vom administra aceste informatii EXTREM de senzitive? Categoric va trebui sa fie un formular pe hartie, avand in vedere necesitatea semnaturii , comform legii.

Membrii astfel inscrisi , ar trebui sa aiba dreptul de a vota proiectele si a participa la proiecte. Si sigur vor putea participa la sistemul "Parlament 2.0" .

Astept pareri , pro si contra. Desi pare o idee prea indrazneatza , eu zic ca este singura care ar duce undeva. Sau ramanem un grup care ne plangem pe Net fara sa avem nici un mod de a influenta viata reala?

Link-ul catre legea Partidelor Politice, se gaseste aici :
http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/14_2003.php

Stefan

Stefan B.
03-05-2010, 08:11 AM
De ce partid? Simplu nu vad alt mod de a ne organiza din punct de vedere legal , si de a participa la alegerile urmatoare. Pentru cine a avut timp sa citeasca acel "schelet" de pe site-ul cu guvernare , am impartit acest sistem in trei module principale:

1) Modulul care permite utilizatorilor sa vina cu idei si propuneri care pot ajuta Romania. Acest modul de asemenea permite utilizatorului sa dea o "nota" sau rat-ing fiecarui proiect. Proiectele care vor avea minim 4 stele din 5 , vor fi considerate ca acceptate si reprezentative pentru platforma program a grupului.

2) Modulul de Project Management , acesta avand ca scop gasirea metodelor si actiunilor necesare ca propunerile acceptate sa fie promovate pentru a fi implementate.
Fiecare propunere care a trecut testul "stelelor" va deveni de fapt un proiect . Fiecare proiect va avea coordonatori de proiect - alesi dupa un anume algoritm .

3) Aici este vorba despre modulul "Politic". Un modul care sa permita utilizatorilor sa se ofere drept candidati la TOATE functiile publice din Romania pentru care se organizeaza alegeri. Candidatii vor fi alesi intern , de catre grup - iar castigatorii vor reprezenta fight4romania la alegeri. Sigur, trebuie sa gandim sistemul pentru ca acesta sa fie ALTFEL! In sensul ca va trebui un agreement , adica politicianul nostru sa fie de acord cu anumiti termeni - si in special ideea de vot dinamic.

Sper ca in week-end sa putem dezbate ideea pe acest forum, si sa extindem.

Stefan

Stefan B.
03-05-2010, 08:36 AM
Voi continua ideea de mai sus insa specific pe punctul 3) adica modulul "politic".

In Romania exista alegeri (din cate stiu) pentru functiile locale (primarii etc) , parlament si presedinte. Partidul fight4romania (poate ii zicem in Romaneste?) nu ar trebui sa duca lipsa de candidati la nici unul din aceste posturi. Daca vrem sa facem o diferenta, sa facem ceva nou ar trebui sa avem reprezentanti oriunde putem.

Chiar daca nu toti candiatii nostrii vor castiga , sunt sigur ca vom avea multa publicitate si probabil si ceva membrii care vor castiga alegerile reale.

Deci am gandit , acest "site" sa cuprinda cele trei categorii :

- Primaria 2.0
- Parlament 2.0
- Presedinte 2.0

Termenul 2.0 simplu este abreviere a sistemului Online, bazat pe contributia colectiva.

La fiecare sectiune , utilizatroii vor putea sa voteze candidatul preferat , sau vor putea sa se ofere sa fie chiar ei candidati. Sigur , pentru a candida - sa fie un buton "vreau sa candidez" care sa impuna (cu ajutorul unu formular) ca membru sa mai furnizeze detalii suplimentare pentru a candida.

Tehnic , pentru fiecare post pentru care se organizeaza alegeri , vom considera ca este ca un job "disponibil". Candidatii se inscriu pentru job , insa utilizatorii vor vota pentru acei candidati. Castigatorul va participa la alegerile reale, pentru functia respectiva. Alegerea candidatului reprezentativ, se va face folosind metoda votului dinamic, discutata pe acest forum.

Metoda votului dinamic cosnta in : Capacitatea membrilor de a vota si de a fi votati la orice moment din an. Un utilizator=un vot , insa acest vot poate fi retras de la un candidat si flosit pentru alt candidat. Overmind sugera sa avem si optiunea "nici un candidat" . Periodic, sa zicem din 6 in 6 luni sa se faca numaratoarea acestor voturi , iar daca omul in functie nu mai are suficiente voturi sa mai fie primul in top , comform regulilor interne ar trebui sa isi faca bagajul si sa lase pe urmatorul. Sigur, unde este greu de facut acest lucru legal - putem face cum a zis Cristian - un "gentlemen agreement" .Eu sper insa sa gasim cadru legal pentru asta.

Scopul votului dinamic este acela de a face "scaunul" cat mai instabil, utilizatorul care reprezinta grupul fiind fortzat sa comunice constant , sa faca ceea ce este bun pentru grup si sa fie transparent.

Transparenta este un alt lucru esential in cadrul acestui sistem. Candidatii ar trebui sa aiba posibilitatea sa raporteze periodic (de discutat la cate saptamani) ceea ce a facut. Si nu numai . Trebuie sa fie dispus la audit din partea coordonatorilor de proiect, atunci cand acestia solicita acest lucru. Youtube este un mediu foarte bun zic eu , prin care politicianul nostru poate avea un canal Youtube in care raporteaza periodic ceea ce a facut .Eu zic sa nu fie restrictii , daca unii vor alege un forum, blog - e ok atat timp cat se indeplineste un minim de raportare. Eu as zice chiar agenda pe zile, ce a facut candidatul , ce a votat in numele grupului etc.

De asemena , candidatul ar trebui sa aiba posibilitatea de a lansa sondaje de opinie atunci cand este necesar sa voteze in numele grupului.

Sigur , sunt multe de discutat. Insa cred ca trebuie sa ne grabim!

Stefan

Stefan B.
03-06-2010, 02:53 AM
Dupa cateva discutii , iata constat ca unii au oroare pe ideea de partid politic. Insa exista solutie si pentru cei care nu doresc sa fie membrii dar doresc sa participe la sistem, si anume - dreptul de a vota fara a fi insa membru al partidului , insa va trebui sa completeze acelasi formular identic cu cel furnizat de membrii. Ce ne trebuie noua este deci cadrul legal pentru a autentifica identitatea celor care vor participa.

Giovanni il romeno
03-06-2010, 12:16 PM
Ştefan, după cum bine am mai spus pe aici, ideile voastre sunt un bun punct de plecare, pentru Guvernare 2.0. Acel 2.0 înseamnă ... Open Source, ceea ce ne conduce spre "contribuţia colectivă" la actul guvernării.
Şi noi de la grupul Facebook "Mişcarea Virtuală DACIA" (din care faci parte şi tu împreună cu alţi exponenţi Fight4Romania), ne bazăm pe aceiaşi filozofie Open Source. În acest context, fără îndoială că vom colabora în viitor !!! Contribuţia noastră originală (tip: Dacia, Spiritualitate, politică internă şi internaţională,etc.) , se conjugă bine cu ideile voastre.
Sunt de părere deci, să trecem la deschiderea unui dialog, inclusiv cu alţi promotori de programe de guvernare "originale" (Cojocaru, etc.), pentru a demonstra tocmai caracterul Open Source al iniţiativelor noastre.
În acest moment, din punct de vedere numeric, nimeni nu reuşeşte să "conteze", deci 25.000 este un număr imposibil de realizat fără o "structură de suport".
Aceasta se poate realiza în urma unor întâlniri preliminare, realizabile după părerea mea la vară, în România, la care sigur veţi fi protagonişti.
Eu cred că nimeni nu este în stare să stabilească un Program de Guvernare "singur" de la A la Z, fiind nevoie de Competenţi în fiecare domeniu, deci alternativa este ... Open Source !!! Rămânem în contact. :) Un cordial salut tuturor membrilor Fight4Romania !

Stefan B.
03-06-2010, 01:06 PM
Salutari si multumesc pentru raspuns! Felicitari pentru ce faceti si pe Facebook, vad ca totul prinde viteza acolo - curand o sa aveti 1000 de simplatizanti! Pentru cei care au Facebook, pot gasi grupul la aceasta adresa:
http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=141387601036

Sunt si eu de acord ca suntem departe de a avea 25 000 de sustinatori . Insa nu sunt descurajat de asta ! Cineva trebuie sa inceapa. De undeva trebuie sa incepem! E nevoie de un cadru legal pentru a ne organiza. Din cate am inteles eu in legea partidelor politice, nu exista o limita de timp de la inceperea colectarii de semnaturi pana la depunerea actelor de infiintare a partidului.

Dupa cum am spus mai sus, nu va fi nevoie ca lumea sa se inscrie ca membru pentru a participa - totusi fiecare participant va trebui sa furnizeze acelasi formular de inscriere. Va fi o treaba mixta in sensul ca vor fi membrii si non-membrii atat din partea celor care vor vota in sistem cat si din partea celor care voteaza, tot ce aveam nevoie fiind o modalitate de a autentifica legal oamenii. Ca potential partid in organizare, vom putea face acest lucru mult si bine!

Acum, trecand concret la practica:
Pot face acest forumular de inscriere in sistem , in cadrul www.guvernare.org , va fi simplu cu maxim 10 chestii de completat. Lumea sa scoata la imprimanta formularul, si sa semneze (la mana) si sa trimita.
Problema este - unde sa fie trimise formularele de sustinere a infiintarii acestui partid / autentificare ?

Chiar astept propuneri pe aceasta tema.Cu cat mai repede cu atat mai bine!!

Stefan

Malasorte
03-06-2010, 07:02 PM
Ma bucur ca s-a ajuns la aceasta concluzie...nu cred ca nr ar fi o problema, odata ce avem platforma gata se vor gasi destui sa isi dea semnatura. Trebuie sa luptam cu armele lor.

Stefan B.
03-06-2010, 10:32 PM
Ma bucur ca te bucuri :D . Va fi un partid interesant, in sensul ca si non-membrii vor avea drepturi depline atat timp cat autentifica identitatea si desigur nu sunt membrii in alte partide politice . Vor mai fi niste termeni si conditii etc, trebuie discutat.

_tanius
03-09-2010, 10:33 AM
Mai sunt si altii interesati de crearea unui partid care sa reprezinte cu adevarat interesele oamenilor si sa sustina viata si adevaratele valori.
Ce se poate face pt a-i polariza in acest sens pe toti cei interesati si care nu stiu nici de f4r, nici de "Miscarea Virtuala DACIA"?
De pilda zilele astea am aflat ca si parlamentarul Magor Csibi, cel cu experimentul "Caveman" de pe Hotnews si Mihnea Blidariu si restul trupei "Luna Amara" sunt preocupati de subiect.. Am impresia ca ar putea fi multi altii.. Ce e de facut pt a ne aduna cu totii si a sustine acest "proiect"?

Stefan B.
03-09-2010, 07:18 PM
pai ce e de facut , eu zic simplu sa incepem. Pana acum am facut o teorie frumoasa, acum e tiplul sa punem in aplicare teoria, deci partea practica. Ma bucur ca exista grupuri cu preocupari similare ! Probabil ca prioritatea este sa terminam cu programul necesar administrarii "partidului" , apoi eu voi da anunt pe 200 de site-uri de anunturi din Romania - si vom specifica asa: "Cautam candidati pentru parlamentul Romaniei" :).

Insa ma gandesc si sa putem accepta grupuri ca cele mentionate mai sus sa participe de fapt - dupa cum vorbisem cu Bob (un membru mai vechi) , el zicea sa permitem creerea de "partide" in interiorul partidului. Sigur, dupa aceleasi reguli , dar fiecare sa poata sa isi faca grupul lor daca vor . Astfel grupurile deja existente nu se simt "absorbite" de sistemul fight4romania, ci continua sa participe ca grup de sine statator.

Acum urmatorul pas este creerea documentatiei necesare inceperii partidului - platforma program, regulile de organizare interna etc, deci sa stie lumea concret in ce se baga. Sper sa fie totul terminat cand counter-ul de pe site expira - adica in mai putzin de 2 luni.

Stefan

Giovanni il romeno
03-11-2010, 12:31 AM
"Mişcarea Virtuală DACIA" va propune tuturor celor interesaţi şi cu "aceleaşi preocupări", o Întâlnire Pregătitoare la Bucureşti, în August a.c., deci şi vouă.
La această Întâlnire, se vor stabili Principiile Programului Comun şi se va da startul campaniei de strângere a semnăturilor, în vederea formării unei forţe politice. Când obiectivul NUMĂR va satisface obligaţia legală, se va convoca Adunarea Constituentă, la care se va stabili Programul definitiv, conducerea provizorie şi se va trece la organizarea teritorială, astfel ca în cel mai scurt timp să poată fi convocat Primul Congres. Atunci va fi posibil să se creeze Ateliere de Lucru pe Domenii, Conducerea definitivă şi Candidaţii pentru alegeri.
Deci avem în faţă un parcurs deloc simplu şi fără ... "scurtături", dacă se vrea o treabă serioasă !!! Voi continuaţi să agregaţi persoane cât mai mult cu putinţă, să pregătiţi Propuneri pentru Program şi Măsuri de avut în vedere pentru acţiunea de ... Guvernare. Părerea noastră. Voi ce ziceţi ?
S'auzim numai de bine ! :)

Stefan B.
03-12-2010, 12:19 PM
Salutari!
Scuze ca a durat ceva timp sa raspund, e o problema regionala cu providerul meu de net - acum am pe mobil..
Pai ideea e excelenta, si eu ma gandeam la August! Numai ca.. pana atunci putem deja fi departe daca suntem activi :)
Voi reveni cu detalii

Stefan

Chihaia.Dumitru
03-13-2010, 02:20 AM
E incredibil ceea ce citesc si nu pot sa spun cat ma bucur sa vad ca sunt si oameni care nu dorm. Vreau sa va asigur de sprijinul meu, atat cat o sa fie omeneste posibil. E de datoria noastra, a tinerilor sa ne implicam si sa incercam (macar) sa schimbam lucrurile in bine. Mi-am facut deja cont pe Guvernare.org si o sa propun acolo cateva idei care le am pentru domeniul in care sunt student : Agricultura, mai ales ca vad ca acolo sunt propuneri 0.

Stefan B.
03-13-2010, 02:48 AM
Bun venit in echipa ! Da, sunt cateva domenii care nu prea au multe idei - Agricultura este unul din ele. Ma bucur ca mai sunt oameni care vad mai departe decat supermarket-ul! Guvernare.org va fi viitoarea platforma online a partidului fight4romania, si ce idei vor fi acceptate acolo sper sa le si promovam in lumea reala, noi ca viitor partid :)
Daca ai idei , sugestii mai ales legate de guvernare.org (lucrez momentan la el) fii liber sa ne contactezi ! (sty_research@yahoo.com pe messanger)

Stefan

Giovanni il romeno
03-14-2010, 01:37 AM
,,,,,,,Numai ca.. pana atunci putem deja fi departe daca suntem activi,,,,,,
Să dea Dumnezeu !

Mugurel
03-14-2010, 03:56 PM
"Iata ca este vorba despre un formular simplu , care sa cuprinda:

-numele si prenumele
-data nasterii
-adresa
-felul actului de identitate
-seria si numarul acestuia
-codul numeric personal
-semnatura
-declaratie a celui inscris ca nu este membrul unui partid politic existent, si as mai pune eu ca este de acord cu ceva termeni si conditii de utilizare a serviciilor."

Daca tot ar trebui sa dau toate datele de pe buletin de ce sa nu fie o scanare a buletinului si declaratia. Astfel contul celui inscris ar contine numele, poza si toate datele de identificare care oricum nu pot fi falsificate si nu e un risc prea mare sa fie falsificat ceva si sa-si faca cineva 2 conturi. In acelasi timp sa existe un angajament din partea administratorului ca nu va divulga datele contului fara acordul utilizatorului, cu exceptia incercarilor de fraudare in orice fel a angajamentului acestuia, iar contul sa nu fie vizibil decat administratorului si utilizatorului. Daca se incearca fraudarea sa fie exclus automat si sa nu i se mai permita inscrierea decat in urma unei sedinte publice pe net intre membrii partidului, iar daca acestia decid reanscrierea atunci sa se reanscrie.
Sa existe un tabel al membrilor partidului cu numele real si numele de utilizator ca sa se stie cine sunt membrii si aceasta sa fie publica.

Chiurtu Carmen
03-17-2010, 09:11 PM
Mugurel ...ideea este buna,dar intrebarea este :Cati oameni merg pe angazamentul unor oameni pe care nu ii cunosc??? Nu crezi ca orice om care va vede cererea datelor personale nu va spune "Par oameni de treaba dar, totusi imi este frica sa imi dau datele!!! Sau ceva in gen...si asta din cauza atator infractiuni....app bun venit Chihaia.Dumitru!

Stefan B.
03-19-2010, 04:10 AM
Salutari! Scuze ca a durat atat de mult sa revin, dar .. am revenit! :)

Pai nu stiu ce sa zic de furnizarea datelor, dar acele informatii sunt minimul legal prevazut de legea partidelor politice. Ca sa explic, datele NU trebuie furnizate online. Nu conteaza cat de destepti suntem cu protejarea datelor online, tot se iveste cineva care poate teoretic sa sparga baza de date si sa fure informatiile. Asta e un fapt!

Deci, eu ziceam asa:

1) Lumea is face cont pe site-ul partidului
2) exista un formular care sa poata fi tiparit (cine nu are imprimanta poate merge la un net-cafe), formularul asta este gol cu exceptia numelui de utilizator.
3) Formularul este completat PE HARTIE si trimis la reprezentatul care va strange semnaturile. Acest reprezentat este responsabil cu securitatea hartiilor. El va furniza la administratorul online DOAR numele de utilizator a celor care sunt autentificati
4) Eu ca admin de ex, nu stiu cine e in spatele unui nume. Stiu ca doar un anume nickname este autentificat offline. Astfel, se imparte "cheia" in doua, se mentine anonimatul membrului online asa cum e cerut de lege. Asa - eu primesc lista cu nume autentificate, si pentru fiecare membru autentificat, se genereaza automat un cod unic de pe site. Adica, acel utilizator cand zice ceva , nu va aparea cu numele real de Gheorghe, ci cu un cod - ex - rpwqeoir sa zicem. Automat numele utilizatorului este sters, in locul numelui se va folosi acest cod ! Scopul?

Cel care colecteaza datele pe hartie, nu va putea sti ce utilizator a votat ce. El vede niste coduri care nu le stie. Insa utilizatorul pe o parte, vede in dreptul lui datele deci se face audit automat. Adica, daca ceva e aiurea, userul poate sa zica "mai , eu nu am votat asta" asa ca mentinem acuratetea datelor fara a divulga identitatea utilizatorilor. Acum , daca cineva sparge baza de date, nu va putea afla NIMIC interesant, absolut toate informatiile fiind de fapt publice pe site oricum. Parolele vor fi codate cu MD5, o criptare suficient de buna sa ne tina in siguranta.

In momentul in care se detecteaza penetrare, se opreste site-ul si se re-instaleaza ultima varianta corecta, ne-alterata a bazei de date . Sper de fapt sa se alature lume care sa ne ajute sa protejam datele nu care sa ne sparga baza de date! Sunt siguri ca avem suficienti hackeri cu talent care inca iubesc Romania.

Deci asta legat de membralitate. In rest, de acord cu ceea ce zice Mugurel. Ei, mai e o treaba - trebuie un fel de audit al acestor formulare fizice. Acum sincer nu stiu, cum sa facem auditul. Probabil prin sondaj, sa sune cineva persoanele (10%) si sa vada daca sunt reale? Persoana trebuie sa zica la telefon numele si prima jumatate din codul numeric personal de ex ? Daca ai 10 conturi nu ai cum sa zici numele cand nu stii la care cot se refera intrebarea ;)

Oricum mai trebuie gandita. Eu am avut ceva probleme cu net-ul, apoi am avut o urgenta dar ... am revenit. Haideti sa continuam ce facem!

Stefan

Stefan B.
03-19-2010, 07:23 PM
Asa, acum ca avem formularul de inscriere al membrilor :D - urmatoarul formular de care am nevoie -

Formularul candidatului.

Ce informatie sa cerem de la un pretendent la parlament??

Stefan B.
03-19-2010, 07:43 PM
Un nume potrivit pentru partidul nostru , ar fi:

Uniunea Pentru Romania.

Se vor alatura grupuri diverse si va fi un concept transparent si deschis . Vor putea participa toti simpatizantii cat si membrii - cu conditia sa furnizeze datele de mai sus (de altfel necesare si la infiintarea partidului).

Acum ramane de vazut cadrul legal pentru care candidatul sa fie obligat sa respecte votul dinamic si promovarea proiectelor.

Stefan B.
03-19-2010, 10:18 PM
Scuze, tocmai vorbesc cu Cristian pe chat , se pare ca o parte din PSD au infiintat urmatorul partid:
Uniunea nationala pentru progresul Romaniei
ceea ce pune pata pe numele propus de noi, deci .. cade..

Alte nume?

Stefan B.
03-19-2010, 10:23 PM
Ceva care sa contina cuvantul "viitor" ar exprima faptul ca suntem tineri si ca ne pasa nu doar de prezent, ci si de viitor. Pentru ca ce lipseste in Romania este viziunea pentru viitor, strategie pe viitor etc. :

partidul pentru viitorul Romaniei?
Partidul viitorul Romaniei ?
Miscarea pentru viitorul romaniei ? (nu contine cuvantul partid)

Mai propuneti si voi!

Overmind
03-22-2010, 04:49 PM
Partidul Viitoarei Romanii.

Stefan B.
03-22-2010, 09:59 PM
Ca sa nu mai fie cuvantul PARTID la care multa lume are repulsie, s-a hotarat urmatorul nume : "Uniunea Pentru Viitor" (UV).. trebuie inregistrat cat mai curand.
Stefan

Overmind
03-24-2010, 04:33 PM
De acord ca denumirea de partid n-ar trebui sa apara, dar cea a tarii ar fi bine sa existe.

Stefan B.
04-24-2010, 08:13 AM
hey!
Proiectul cu "partidul fight4romania" merge inainte! De fapt am lucrat la site - daca sunt persoane care vor sa ma ajute - cu idei , pareri , poate chiar cu editarea fisierului "help" sa ma contacteze .

Pentru moment vor fi doua module:
- organizare interna
- parlament 2.0

Stefan

Roxana
05-27-2010, 04:54 AM
am citit partial ce ati scris si m-am intrebat daca este util, pe bune, un nou partid si ce sanse ar avea sa se nasca si apoi sa creasca. A mai fost un proiect care a murit repede ( ma refer la URR ) in ciuda ideilor bune pe care le aveau, in ciuda profesionalismului legat de partea de comunicare (cel putin la inceputul campaniei) si imagine, proiecte inchegate etc.

Un partid necesita fonduri mari si nervi foarte tari. Si oricum un partid nou NU rezolva problema principala, mentalitatea actuala (resemnare + abandon) si lipsa de implicare a romanilor. Lucrez in comunicare si ... cam asa se vad lucrurile de la mine :)

O sa incerc sa fiu cat mai clara si ceea ce spun , spun in baza a ceea ce cunosc personal, din experienta, studii de piata etc:

1. Romanii nu au ceea ce se numeste o cultura politica, o ideologie. Romanii nu au o cultura civica. Nici macar nu au cum sa "posede" asa ceva, pentru ca "investitiile" in zona au fost minime si faultate cu grija. Da, astfel de proiecte sunt cu grija filtrate, asa incat impactul lor sa nu se ridice mult peste zero barat. Aceasta filtrare este atat de grijulie, incat exista persoane pe post de consilieri care fac strategii si evaluari de impact legate de diverse mesaje ce ajung in mass media. Un exemplu concret: unul dintre (nenumaratele) motive pentru care nu s-a mers pe un sistem de alegeri intercalat ( alegeri separate pentru deputati si senatori - din 2 in 2 ani - si alegeri locale separate de celelalte doua ) a fost si faptul ca repetarea unor mesaje legate de modul in care ar trebui sa functioneze un partid si ce ar trebui sa faca, transpar in perioada electorala si apare un cumul de cunostinte in "mintea prostului" (am citat un parlamentar roman - era la o discutie la o cafea cu niste cunoscuti).

2. Se cultiva cu grija, de catre TOATE partidele, un stil de comunicare ce mentine oamenii "in asteptare": adica statul trebuie sa-mi dea, guvernul trebuie sa faca, etc. Aceeasi politica de comunicare este si in sindicatele bugetare. Au fost cultivate "mituri" false de genul "republica semi-prezidentiala / prezidentiala / parlamentara" mediatizandu-se informatii false sau ciuntite, iar imaginea obtinuta in mintea oamenilor este complet alaturi fata de realitatea notiunilor respective.

3. Mass media offline este inaccesibila pentru un partid din afara sistemului. Lucrurile sunt clare si stabilite demult. Restul show-ului din mass media este doar show si atat. Reprezentantii paridelor pe care-i vedeti des pe la tv nici macar nu trec pe la birourile lor, ziua dorm si noaptea sunt pe sticla. Primesc mesaje sms pe telefon ce anume sa raspunda, pe ce sa insiste chiar daca nu au nici o legatura cu subiectul. Au strategii de a "sparge" un curs de discutie, etc.

Mass media locala este extrem de fragmentata si se platesc "taxe de tacere" sau "taxe de atac".

4. In aceasta perioada este debandada prin toate partidele. In teritoriu sunt probleme mari, cei alesi in administratiile locale prin forta partidului nu-si fac treaba si a devenit clar si pentru cei de la centru ca legea votului uninominal, chiar asa ciuntita si pervertita este periculoasa.

5. Avem o problema cu constitutia din 2003. Detalii mai jos, am luat info de aici https://www.semperfidelis.ro/news.php?item.801

NOTE

1.Revizuirea Constitutiei din anul 2003 a debutat printr-un proiect de lege de revizuire inaintat Palamentului de un numar de deputati si senatori. Dupa adoptare, in data de 18.09.2003, de catre cele doua Camere, legea a fost publicata in M.O. al Romaniei nr.669/22.09.2003, cu doua articole – I si II – fara numar de lege, sub semnatura presedintilor celor doua Camere. Legea nu a fost insotita de decretul de promulgare.Aceasta lege a fost supusa atentiei corpului electoral in zilele de 18 si 19.10.2003, pentru a-si exprima ACORDUL cu ea (vezi Legea nr.3/2000).

La 29.10.2003, dupa referendum, M.O.al Romaniei nr 758, a fost publicat un text intitulat “lege de revizuire a Constitutiei Romaniei”, cu un singur articol, denumit “articol unic”. Fata de textul publicat in 22.09.2003 art.II a disparut !

Textul nou avea numar de lege (nr.429) si era datat (23 octombrie 2003). Lipsesc semnaturile presedintilor celor doua Camere. Textul nou nu era insotit de decretul de promulgare. Potrivit acestui text nou, legea a fost adoptata de cele doua Camere tot in data de 18.09.2003, dar acestea nu au discutat in data respectiva, asa cum rezulta din stenogramele publicate in M.O., eliminarea art.II. Acest lucru nu a avut loc nici la o data ulterioara. Intre cele doua texte exista o evidenta nepotrivire, al doilea text fiind, de fapt, un FALS !

“Legea de revizuire”, in forma in care a fost publicata a doua oara, a intrat in vigoare, evident ILEGAL , NELEGITIM si NECONSTITUTIONAL, de catre Curtea Costitutionala prin hotarirea nr.3/22.10.2003. Potrivit dispozitiilor art.II al legii ORIGINALE, revizuirea ar fi trebuit sa fie supusa referendumului la o data ulterioara zilei de 29.10.2003, ceea ce nu s-a intimplat. Tocmai o astfel de dispozitie , anume de repetare a referendumului, a condus la falsificarea “legii de revizuire” cu prilejul republicarii.

2.”Revizuirea” din anul 2003 nu a fost aprobata NICIODATA prin referendum, asa cum dispune in mod expres art.147 alin(3) al Constitutiei revizuite intrucit, cu ocazia referendumului din 18-19.10.2003, corpul electoral a fost chemat doar sa-si exprime ACORDUL cu legea de revizuire (vezi Legea nr.3/2000), si nu sa APROBE revizuirea.

3.Dat fiind faptul ca referendumul privind “legea de revizuire” s-a tinut in a 31-a zi de la adoptare rezulatele acestuia sint lovite de NULITATE.

4.Revizuirea initiata in anul 2010 a debutat neconstitutional si nelegitim.

5.Pasii prezentati in prima parte (de la 1-25) nu sint prevazuti , in totalitate, explicit si expres in cuprinsul capitolului din Constitutie dedicat revizuirii. Unii dintre acestia trebuie dedusi pe cale logica urmind a fi consacrati prin lege si regulamentele celor doua Camere. Acestora trebuie sa li adauge procedura de derulare a referendumului, activitatea din comisia speciala comuna de revizuire, activitatea celor doua Camere etc.

Prof.Mangu Valeriu

Sper ca nu aveti impresia ca la nivelul clasei politice, la nivelul partidelor nu se stie despre faptul ca suntem cam in aer cu Constitutia ... Incercati sa va imaginati consecintele.

Roxana
05-27-2010, 04:56 AM
6. Tot show-ul cu greva generala a sindicatelor este bine regizat si bine pus la punct chiar de cei care fac jocurile pe bune, indiferent de partidul la guvernare (fara teorii conspirationiste - este un joc pe bune in care unii dau frumos la tv si in mintea oamenilor, in realitate se acopera unii pe altii). S-au inscenat "fluturasi" cu salarii taiate, etc etc

Un exemplu: sindicatele din invatamant negociaza cu ministrul (politic) si cu staff-ul din minister, adica functionari publici. Acesti functionari sunt platiti tot din bugetul educatiei, dar sunt parte din alt sindicat. Cele doua sindicate au in comun o serie de interese ce pot fi rezumate la bani. Bugetul ptr salarii al ministerului este in jur de 2.7 miliarde euro. Din acest buget, cca 20% merge catre salariile celor din minister, din agentii, inspectorii scolari. La cei cca 450 de oameni din minister se adauga cei din agentii si inspectorii cu inspectoratele scolare. Aprox 19-25% merge catre sistemul universitar, adica spre approx 38.000 de oameni. Restul de bani, in jur de 55-60% merge catre cei 321.000 de oameni din preuniversitar.

Salariile in preuniversitar sunt mici spre foarte mici; in sistemul universitar salarii de 12.000 lei / luna reprezinta un salariu normal pentru un profesor. Lectorii, preparatorii au salarii mici, dar profesorii au venituri mari, in majoritatea universitatilor de stat. Dar masa de manevra sunt cei din pre-universitar; tinta: nici un salariu din zona sefiilor ( ase intelege si sefia de sindicate nu numai universitar si ministerial) sa nu fie afectat. Un calcul rapid facut de cineva din minister a aratat ca suma cu care trebuie sa se micsoreze fondul de salarii se poate lua din salariile mari, fara sa fie nevoie sa se atinga de cele din zona preuniversitara. Dar .. nimeni nu vrea asta.

Sistemul universitar este cel mai vehement opozant al reformei in invatamant; cand au vazut propunerea ministerului au luat foc. De ce? Pentru ca punea SI problema evaluarii universitatilor dupa sistemele europene sau americane, adica sa conteze cati se angajeaza dupa absolvire, pe ce bani, performantele din cercetare etc etc.
Aceeasi poveste este prin toate domeniile.

7. Cei mai mari opozanti fata de un partid nou sunt .... sindicatele bugetare! Ca partid, trebuie sa te imprietenesti cu ei si sa cotizezi la statele de plata ale liderilor

8. Oamenii sunt realmente zapaciti. Un nou partid este perceput ca o noua falsa promisiune. Noile partide in curs de nastere au tot fost amanate din cauza acestor perceptii vizibile in studii. pozitionarea unui nou partid este extrem de dificila (ca exercitiu de marketing politic) pentru ca este ca si cum ai incerca sa vinzi un nou fel de stilou unei piete pentru care experienta numita stilou = improscare cu cerneala basca zgariat cu penita. Nici macar nu mai stie la ce este folositor un partid.

9. Asumarea educarii politice a unei natiuni este dificil de facut in lipsa altor elemente, esentiale de altfel.

==========

Cel mai enervant este viteza teribila cu care se coaguleaza idei aiurea in capul oamenilor si incep sa injure in stanga si in dreapta guvernele, presedintii etc, fara sa realizeze ca ar trebui sa nu mai fie spectatori si o prima buba de spart este chiar mafia din ministere si celelalte institutii bugetare. Nici un guvern de pana acum nu a reusit sa faca asta, desi au trecut 20 de ani. Toate deal-urile mari, de la Petrom la distrugerea Institutului Cantacuzino sau introducerea OMG-urilor s-au facut mana in mana cu functionarii publici si nici macar nu costa foarte mult . Te costa cateva mii de euro blocarea unui medicament romanesc la ANM si mentinerea pe piata a medicamentelor de import si mai proaste si mai scumpe.

====

Pe de alta parte au aparut diverse nuclee de oameni tineri care s-au cam saturat de sistemul de pana acum, dar nimic nu se coaguleaza, oamenii nu au directie, nu stiu de unde sa o apuce.

Resursele existente acum sunt cam asa:
- multi oameni tineri care chiar vor ca ceva sa se schimbe, dar putini dintre ei realizeaza CUM si de unde ar trebui inceput
- un grup de studenti la Fac de Drept care se uita sa vada ce anume pot sa faca
- internetul - cu un grad de penetrare bun in urban si acceptabil in zona rurala
- multiple competente in diverse domenii ( de la programare la comunicare si design, de la juridic la agricultura) dar oamenii sunt imprastiati
- o piata cu un apetit teribil pentru ppt-uri ( prezentari in power-point)

Obstacole:
- resemnarea cat Himalaia si tendinta de a nu se implica sau de a renunta usor la o idee.
- comportament reflex de a limita actiunile doar la critici sau aprobari, dar nimic dupa aceea
- o stare de frica generalizata,
- foarte multa dependenta de televiziune, o populatie refugiata in telenovele si spectacole de divertisment ca urmare a unui sistem crunt de agresare informationala
- lipseste aproape complet ideea de comunitate
- partidele au echipe de "troli" care dinamiteaza majoritatea discutiilor coerente pe teme politice sau civice
- multe initiative ale diverselor grupuri cu idei faine se blocheaza din lipsa de resurse, nu reusesc sa gaseasca oameni care sa puna pe picioare un site sau sa faca design pentru un afis etc etc. Desi exista resursele
- nu exista practica - experienta de a duce proiecte la capat.

Initiativa voastra este super faina. Dar de ce partid? Cine baga banii in asta? De unde provin banii? Aveti idee cati bani sunt necesari?

Eu cred ca romanii au nevoie de altceva, de un catalizator. Daca informatiile pe care le am si observatiile mele sunt corecte, ceea ce va cataliza coagularea populatiei ar fi o platforma complet nelegata de ideea unui partid.

Romanii nu au experienta in lupta de guerilla (de marketing - si exact de asta este nevoie) dar au un soi de atractie pentru haiducie. Se poate inventa una electronica :cool:. Un incubator de proiecte virale cu tinte foarte precise, finalizate ca la carte si cu o "productie" de proiecte / trimestru de ar lasa uimit si un american. Proiectele sa arate directii, sa includa mesaje care sa faciliteze un shift de paradigma si sa ofere informatii clare si la obiect. Vrei sa initiezi schimbarea unei legi? Uite ce ai de facut in mod practic .. asa si asa. Concursuri de idei, de exemplu .... cum poti sa-ti obligi deputatul / senatorul sa voteze cum vrei tu si nu cum spune partidul :rolleyes: ( chiar se poate :D ) Orice proiect care genereaza echipe si se implementeaza este un castig ENORM. Intr-un an de "joaca" cu astfel de campanii reusesti sa coagulezi mai mult de 1.000.000 de oameni daca stii cum sa-ti faci treaba; oamenii vor avea experienta clara ca EI pot sa miste lucrurile. Si asta este o experienta esentiala pentru romani. Apoi te poti gandi sa incepi un partid. Este ca si cum iti formezi intai memrbii si abia apoi partidul. :cool:

Stefan B.
05-27-2010, 03:59 PM
Salutari! Ai dreptate, si am inteles expunerea ta! S-a renuntat la ideea de partid tocmai din aceasta cauza. Majoritatea grupului nu a gasit oportuna infiintarea unui partid, deci continuam fara structura unui partid dar in acelasi timp incercam sa avem un impact politic prin sustinerea candidatilor independenti (proiectul Parlament 2.0). Si continuam intre timp sa gandim metode de "trezire" a oamenilor! Bun venit in "barca" :) . Daca doresti sa participi la discutiile online, avem intalniri Miercuri la 8, Duminica la 9 in mediul online , folosind un soft TeamSpeak. Toate cele bune si mi-a facut placere!

Deceneu
05-29-2010, 02:02 PM
@Roxana felicitari - foarte buna analiza.
De cativa ani incerc sa deschid ochii celor de pe net ca sa nu-si puna sperante in oameni (http://www.roportal.ro/discutii/ftopic51196.html&start=0), sa se concentreze pe proiecte, ca sa nu ne mai functioneze democratia damboviteana ca o "democratie bananiera" (http://www.roportal.ro/discutii/ftopic66718.html&start=0), insa fara succes.
Posibil ca efectele crizei sa-i faca pe multi sa-si puna intrebari si sa caute raspunsuri.

O foarte buna remarca despre analistii din mass-media a facut-o Horatiu Pepine intr-un articol din Cotidianul, Mostenirea nefasta a lui Brucan (http://old.cotidianul.ro/mostenirea_nefasta_a_lui_brucan-15647.html) , din care citez un paragraf.

"Silviu Brucan, care se gasea la antipodul discursului moralizant al intelectualitatii critice, nu propunea de fapt niciodata valori democratice, nu vorbea despre libertate, demnitate, justitie si cu atit mai putin despre adevar, el comenta totul din perspectiva eficacitatii puterii.
………
Din mantaua lui Brucan se trage aproape tot ce se cheama astazi “analiza politica” si tot de acolo a iesit cohorta de “analisti”. Ii poti recunoaste usor dupa faptul ca nu au nici o preocupare pentru buna asezare a vietii publice, dupa faptul ca nu se intreaba niciodata daca un lucru este bun sau este rau, preferind sa descrie mecanismele de exercitare a puterii si sa le masoare eficacitatea. De multe ori, asa-numitii “analisti” par ca nu intentioneaza sa se adreseze cetatenilor, ci ca dau sfaturi partidelor de cum ar fi mai nimerit sa se mentina sau sa acceada la putere si, in definitiv, de cum sa profite, o data in plus, de ingenuitatea unui “stupid people”.

In sensul acesta “analistul politic” este o specie profund daunatoare. Mostenirea lui Brucan se vadeste nefasta, iar omagierea lui e semnul ca fascinatia malefica pe care a exercitat-o nu inceteaza sa se manifeste."

Clasa politica pe fondul crizei este intr-o pozitie instabila si cu cateva proiecte in interesul societatii sunt convins ca romanii pot fi atrasi de partea democratiei.
Spre exemplu un proiect de lege prin care sa se acorde amnistierea faptei de evaziune fiscala sau trafic de influenta, conditionata de returnarea bunurilor insusite prin aranjamente in procesul privatizarii, prin parazitarea firmelor de stat si a bugetelor sau alte inginerii financiare, cu alternativa pierderii intreagii averi si a libertatii daca se constata ca au fost implicati in acte de coruptie, ar fi sustinut de cetateni.
Sigur unii vor sa le legalizeze prin impozitare mai mare insa nu cred ca aceasta este solutia.

Proiecele trebuie sa fie accesibile, masurile clare si convingatoare.

Roxana
05-29-2010, 02:59 PM
@Deceneu
Multumesc pentru felicitari. Ceea ce am scris este cam departe de o analiza efectiva, mai degraba este modul in care vad eu ceea ce se intampla.

Ref un proiect de "amnistie fiscala" / confiscarea averilor ilicite etc este discutabil din multe puncte de vedere. Si uite de ce. Contextul din care vin acum majoritatea acestor cereri / proiecte este un context de furie, razbunare, frustrare etc. Ca ceva sa fie declarat ilicit trebuie dovedit ca fiind ilicit. Majoritatea averilor "ciudate" sunt legale ... folosind legile asa cum erau atunci. OK, folosind "gaurile" legislative. Oricum, nu poti aplica retroactiv ceva, nu poti judeca daca ceva este ilicit acum ci cum era atunci.

Ca sa poti privi astfel lucrurile este necesar sa renunti la frustrari, furie, razbunare si sa ne asumam ca legile sunt asa cum sunt datorita pasivitatii noastre timp de 20 de ani. Nu este vorba de vinovatie ci de asumarea faptului ca prin acceptarea noastra tacita, lipsa de actiune coerenta si convergenta am fost practic "parteneri" in acest joc. Asta este cel mai greu de inghitit .. adica realitatea! abia dupa ce accepti realitatea asa cum este ea, fara judecata si furii si razbunari, abia atunci poti sa-ti pui problema ok .. eu la ce valori si principii ma aliniez? Pai .. la asta si asta si asta. OK .. deci tot ceea ce se "produce" inclusiv ca legislatie trebuie sa fie aliniat acestor valori si principii SI MA IMPLIC, actionez ca lucrurile sa fie asa. Altfel, daca continui sa fac ce faceam si pana acum, adica sa astept sa-mi dea altii, sa faca altii, fie ei si reprezentantii votati, atunci o sa raman cu asteptarea.

Nu-i nici o mare filozofie, este mai degraba asa cum spunea Einstein, legat de nebunie: nebunia este sa continui sa faci ceea ce ai facut si sa astepti rezultate diferite.

Solutia NU este sa incaieri cetatenii cu politicienii, sau muncitorii cu patronatele, sau soacra cu ginerele :cool:. Solutia este sa-ti creezi acele sisteme ce permit fluxul corect si sanatos de putere. Societatea este ca un organism. La noi este cam constipat si otravit organismul asta pentru ca nu are "sistem excretor' si "sistem limfatic". Adica nu exista mecanismele de autoreglare, de asta suntem in acelasi loop de 20 de ani.

Roata nu poate fi pornita pana cand cei care SUNT SURSA PUTERII nu constientizeaza ca ei sunt acea sursa!!! Din acest nou context lucrurile pot incepe sa functioneze, intregul raport de relatii intre reprezentantii alesi sau executivul se schimba. ;)

Stefan B.
05-29-2010, 03:48 PM
Salutari!

Cred ca lucrurile vor merge in directia gresita, pana cand societatea va atinge punctul in care constientizeaza faptul ca ei (oamenii) sunt sursa puterii. Nici un om, indiferent cate putere are: nu are acea putere decat daca ii este data benevol de catre cei multi. Fara acordul comun/social ca cineva are puterea, orice om nu este decat o primata ca oricare alta, un sac de carne si oase cu ceva intelgigenta mai mare decat maimutzele. Dar ce face interesanta societatea asta de primate este acordul de a da puterea benevol. Eu personal sunt un adept a lui Noam Chomsky (LLS) si cred in capacitatea de trezire intelectuala a omului , in potentialul fiecarui individ de a decide propria soarta fara sa fie manipulat. Poate se va intampla in 1000 de ani , poate in 100 dar ceea ce stiu este ca trebuie lucrat din timp pentru ca aceasta trezire sa se intample. Oligarchia nu are viitor, si ar trebui eradicata cat mai curand. In schimb vad sisteme transparente, sisteme eficiente care permit cu adevarat contributia fiecarui membru in societate. Dar pentru acestea trebuie schimbata o structura mentala care a fost conditionata de secole, si poate chiar mai grav o adaptare genetica/evolutionara menita sa adopte aceste conditionari sociale bazate pe un sistem piramidal care iata mereu duce la oligarchie. Cred ca un model social aproape de idealul meu este cel din Finlanda. Nu este perfect , desigur dar categoric structura sociala finlandeza a facut pasi importanti spre directia buna.

Stefan

Deceneu
05-29-2010, 04:15 PM
Stefan privesti lucrurile dintr-o perspectiva fara sanse de realizare, fiecare sa-si schimbe mentalitatea.
Mentalitatea nu se schimba de la sine, se schimba comportamentul daca apar stimulii si constrangeri care sa orienteze comportamentul in alta directie si in timp se formeaza deprinderile.
Indivizii cu mentalitatea de care vorbesti daca se duc in Germania sau Finlanda se integreaza in societatea respectiva si nemtii care vin in Romania adopta naravurile romanesti pentru ca societatea prin modul cum functioneaa te forteaza sa dai spaga.
Comportamnetul social se corecteaza prin legi daca exista voina politica sa legifereze si sa le aplice.
Din pacate vointa politica este sa fim dezbnati si fara orizont.
In tarile dezvoltate societatea civila a exercitat presiuni pe clasa politca sa adopte masuri in interesul societatii.
Puterea se nu se exercita prin oameni se exercita prin legi si stimulente.
Daca cetatenii ar primii cota parte din amenzile acordate celor care parcheaza masina in locuri nepermise, multi elevi si studenti pentru bani ar furniza probe autoritatilor.
In felul acesta disciplina parcarilor ar functiona.
Functionarii cu salarii fixe nu au nici un interes sa se puna rau cu persoane necunoscute.
Daca functionarii ar avea cota parte din amezi s-ar schimba si comportamentul lor.
Societatea romaneasca are institutii nefunctionale pentru ca functionarii nu sunt motivati sa aiba rezultate.
In 4-5 ani am putea deveni o societate emancipata daca s-ar adopta masuri sa faca institutile sa functioneze.

Stefan B.
05-29-2010, 04:55 PM
De acord cu ideea ta (legat de rasplatirea celor care raporteaza un act ilegal) . Si eu am insistat pe conceptul acesta , si conform Teoriei Jocului ar trebui sa aiba rezultate extraordinar de bune!

Legat insa de lege si putere: Legea este facuta pentru oameni , nu invers.Scopul legii este sa asigure armonia in societate, nu sa impuna restrictii si sa controleze cu un bratz de fier. Trebuie sa existe un echilibru intre lege si libertate. O societate fara lege este la fel de rea ca si una fara libertate.

Deceneu
05-29-2010, 04:56 PM
@Roxana de acord nici eu nu agreez razbunarea si furia, si intradevar multi au profitat utilizand cadrul legal.
Eu ma refeream la cedarea de bunavoie a averilor dobandite prin transfer fara echivalent.

Sunt doua categorii de transferuri. Majoritate au utilizat cadrul legal si altele au fost ilegale.
Se pot adopta legi si pentru perioada anterioara care sa precizeze ce se defineste ca trafic de influenta si un termen pana la care sa intre in legalitate.
Spre exemplu daca o tranzactie comerciala intre stat si persoana privata s-a facut cu un profit de peste 100%, chiar daca a fost legal, se poate considera transfer fara echivalent si sa intre sub incidenta legii.
Daca cineva a facut o asociere cu statul si activele societatii de stat au fost subevaluate, iar ale actionarului privat supraevaluate se poate demonsta ca, cota de actiuni nu a fost corecta si sa se recalculeze procentul.
Sunt multe afaceri care s-au facut prin sub evaluari la stat si supraevaluari la capitalul privat.
Se paote accepta sa ramana cu dividenele de care au benficiat, dar pe viitor cota este cea recalculata.

Nu ar fi un act de razbunare ar fi o masura de corectie a evaluarilor, o masura cu care se poate capta atentia cetatenilor sa sutina alte masuri in sprijinul introducerii de reglementari care sa restranga arbitrariu ce sta la baza abuzurilor si a coruptiei.
De ce au fost posibile actele de coruptie?
Pentru ca nu au exista reglementari care sa le descujeze si nu au existat motivarea functionarilor sa le aplice.
Politicienii din proprie intitativa nu vor adopta asemenea masuri pentru ca ele lovesc in interesele lor.
Ca sa le adopte trebuie sa simta ca pierd puterea si controlul.

Deceneu
05-29-2010, 04:57 PM
De acord cu ideea ta (legat de rasplatirea celor care raporteaza un act ilegal) . Si eu am insistat pe conceptul acesta , si conform Teoriei Jocului ar trebui sa aiba rezultate extraordinar de bune!

Legat insa de lege si putere: Legea este facuta pentru oameni , nu invers.Scopul legii este sa asigure armonia in societate, nu sa impuna restrictii si sa controleze cu un bratz de fier. Trebuie sa existe un echilibru intre lege si libertate. O societate fara lege este la fel de rea ca si una fara libertate.
Legea trebuie sa responsabilizeze, sa limiteze arbitrariu, abuzurile etc..
Legea este facuta si pentru guvernanti, nu doar pentru cei guvernati, cum este in Romania.

ela
06-06-2010, 05:58 PM
Organizatia pentru viitorul Romaniei ! Nu e neaparat sa fie partid ! Dar am putea face si partid Partdul social ptr viitorul Romaniei ! Dar problema care am vazut-o e ca Romanii sint fantastic de dezbinati nu numai in strainatate dar si aici ! Am ramas pur si simplu surprinsa de aceasta dezbinare !Cel putin la greu sa fim uniti ca numai asa vom invinge acesti sacali ! acesti paraziti ! Capuse ce ne sug singele !

ela
06-06-2010, 06:10 PM
Ei nu vor face nimic in detrimentul lor ! Asta sa fie clar ! Sa simta ca pierd puterea si controlul niciodata !Se simt prea siguri si stapani sunt vicleni si cred ca sintem un popor de prosti ! si cred ca au dreptate : imi aduc aminte de un anume politruc nu mai l-am vazut dar in anii 89-90... care spunea ca romanii sunt 2 clase sociale: prostii si desteptii ! desteptii conduc si prostii muncesc ptr destepti ''sa le dea un pic de mincare'' ! uita ca romanii nu s-au trezit dupa 20 de ani de la revolutie , inca mai stau linistiti intr-o saracie lucie !

Mugurel
06-06-2010, 09:46 PM
Ziua buna Ela! Consimt la propunerile tale. Si eu cred ca romanii sunt si dezbinati si cam prostuti in ultimul timp. Si da, f4r trebuie sa aibe rolul asta in primul rand. Sa reunifice romanii. Poate asta e rolul cel mai mare, mai mare decat introducerea votului dinamic.
Bine ai venit!

ela
06-07-2010, 12:06 AM
Buna Mugurel ! Da este buna idea de a trzi acest popor adormit dar ma intreb tot timpul si nu imi pot raspunde : ce metoda trebuie aplicata ptr trezirea acestui popor ! Cum putem constientiza masele ca ptr ca sa mearga bine in tara avem nevoie de alt SISTEM si nu de alti politicieni tot corupti !

Malasorte
06-07-2010, 01:45 AM
Buna Mugurel ! Da este buna idea de a trzi acest popor adormit dar ma intreb tot timpul si nu imi pot raspunde : ce metoda trebuie aplicata ptr trezirea acestui popor ! Cum putem constientiza masele ca ptr ca sa mearga bine in tara avem nevoie de alt SISTEM si nu de alti politicieni tot corupti !

Buna ela si bineaivenit pe forumul f4r...pana la urma ajungem la acelasi rezultat, trebuie sa promovam nishte valori, sa ne schimbam noi mai intai pe noi insine, sa ne ghidam dupa aceste valori, apoi sa convingi pe restul ca ceea ce faci u este bine, ca acele valori sunt de urmat. Politicienii nu se vor schimba, pt ca ei au fost invatati intr-un anumit fel si asa vor face, sa incepem schimbarea cu noi, apoi cu apropiatii nostri si tot asa.

Deceneu
06-07-2010, 02:08 AM
De cand tot spun asta fara succes.
Procedurile dupa care functioneaza SISTEMUL il fac functional sau nu.
In Romania avem institutii, dar ele nu functioneaza pentru ca sunt conduse dupa principii comuniste adica, sunt conduse de oameni fara responsablitati si fara proceduri.
Avem nevoie de un sistem care sa aiba "anticorpi" impotriva coruptiei si care sa rejecteze incompetentii.

Stefan B.
06-07-2010, 02:54 AM
da, avem nevoie sa dezvoltam guvernare 2.0 :) , si asa sa permitem creerea acelor anticorpi.

GuudBoy
06-07-2010, 05:42 AM
despre proiectul venus nu spuneti nimik?? astept cateva pareri sau raspunsuri pe mail robiardei@yahoo.com

toma petre
06-10-2010, 03:20 PM
salut
Nu credeti ca ar fi util de cerut parerea unui jurist sau unui avocat care se pricepe la chestii din astea ?
Nu am vazut abordata problema calitatii viitorilor membrii ai partidului ! De unde stiti ca X nu a fost membru PCR de exemplu, sau altul s-a plimbat pe la FSN, PD, PSD si acul la PC. Din punctul meu de vedere unul care a fost membru intr-un partid nu ar avea ce cauta aici. Si doi : cred ca ar fi nevoie de un soi de recomandare din partea unor membrii vechi.

Malasorte
06-10-2010, 04:29 PM
salut
Nu credeti ca ar fi util de cerut parerea unui jurist sau unui avocat care se pricepe la chestii din astea ?
Nu am vazut abordata problema calitatii viitorilor membrii ai partidului ! De unde stiti ca X nu a fost membru PCR de exemplu, sau altul s-a plimbat pe la FSN, PD, PSD si acul la PC. Din punctul meu de vedere unul care a fost membru intr-un partid nu ar avea ce cauta aici. Si doi : cred ca ar fi nevoie de un soi de recomandare din partea unor membrii vechi.

Am discutat acest aspect atunci cand doream sa cream partidul si gasisem si o solutie. Tin sa reamintesc ca cest topic este unul old si s-a renuntat la ideea de partid F4R, ci vom merge pe paltforma GUVERNARE 2.0 si promovarea candidatilor independenti. Daca vrei sa stii dc s-a renuntat la ideea de partid trimite-mi prin pm id tau de messenger si iti voi povesti ci drag(nu am cum s-o fac pe forum pt ca este o discutie lunga)