PDA

View Full Version : Sistemul Guvernare 2.0 & Parlament 2.0 (G 2.0, P 2.0) - structura de baza

Stefan B.
02-14-2010, 08:18 AM
Iata scheletul promis - e formatat in HTML , aici

www.guvernare.org/schelet.php

Overmind
02-15-2010, 12:45 PM
Ceva lamuriri...

1.Considerarea propunerilor si solutiilor venite din partea cetatenilor.
Cine le considera ? Cine le propune ? Cine le centralizeaza ?
Dupa ce criterii se accepta analiza unei propuneri si dupa ce criterii se accepta sau respinge acea propunere ?

2. Impunerea transparentei totale a celor care reprezinta societatea (politicienii, coordonatorii de proiecte, primarii etc).
Aici tre' sa explicam mai exact. E prea la mod general pusa problema.

3. Auditul direct al reprezentantilor de care cetateni.
Asa ceva este imposibil practic.
Ce s-ar intampla dca 20 de milioane de cetateni se apuc si intreaba ce cum si de ce ?

4.Dreptul de a alege si a fi ales in mod dinamic, fara a astepta o anumita data pentru alegeri.
Asta probabil e cel mai important.
Doar ca trebuie prevenita problema mitei - aia cu 'cine da mai mult'.

I
Proiectele cu un rat-ing mai mare sau egal cu 4 (stele) , in care au dat rating cel putin 10% din membrii activi ai sistemului online , minim 30 de zile de vot - vor fi considerate idei acceptate majoritar.

Ce inseamna membru activ ?
Activ e un cuvant relativ.
Asta ar trebui stabilit.
In momentul asta majoritatea-s inactivi, sau cel mult useri read-only.

Va fi necesara o metoda de autentificare a identitatii membrilor, pentru a scadea posibilitatea de frauda – anume conturi multiple . De asemenea , trebuie avut in vedere securitatea bazelor de date de unde se fac calculele – prin dispobibilitatea listei de voturi si calculul/comfirmarea ei offline. (se foloseste pseudo-identitate, anume un cod de 12 litere aleatoare care sa fie folosit in locul numelui , pentru a nu decosnpira identitatea votantului – dar sa permitem ca acesta sa valideze acuratetea bazei de date cu voturi)
ID unic nu poti obtine decat folosindu-te de CNP, ceea ce implica imposibilitatea de a mai proteja direct identitatea celui ce a votat.
Aici tre' sa stabilim daca identiatea pana la urma tre' sa fie secreta sau nu si daca da sau nu de ce si in ce conditii.

In timpul desfasurarii proiectului , membrii participanti pot alege sa candideze la functia de coordonator de proiect, si pot vota in mod dinamic. La sfarsitul fiecarui pas, se va evalua cine este urmatorul coordonator, in functie de numarul de voturi alocat fiecarui candidat la coodonare. Poti alege sa renunti la functia de coordonator in orice moment. Numarul minim de voturi al unui coordonator este de 2 voturi. Voturile sunt pseudo-publice atunci cand numarul de participanti depaseste 10 participanti (pentru a evita conflictele si suspiciunile). Voturile sunt secrete atunci cand sunt mai putin de 10 participanti.

Aici intervine altceva. Schimbarea de coordonator de proiect in mijlocul unui proiect nu e benefica efectiv proiectului.
Nu spun ca n-ar fi situatii unde va fi necesar asa ceva, dar in mod normal ar reduce eficienta desfasurarii proiectului.

Cetatenii pot folosi acest instrument pentru a candida sau a alege candidati care sa participe in numele lor la alegerile electorale oficiale din Romania. Acest candidat va fi de acord cu termenii si conditiile de participare – acesti temeni reprezentand un contract legal intre candidat si alegatorii participanti online.

Cine stabileste termenii si conditiile ? Ce ar insemna defapt acel contract ?

Votul poate fi dat sau luat de la candidatii disponibili .Votul poate fi parcat cand nu exista candidat preferat.

Asta e greasala de acum cu voturile nule.
Votul nu ar trebui sa fie parcat sau nul, ci impotriva tuturor candidatilor.
Daca in urma procesului de votare, cel mai mult iese impotriva tuturor, tot candidatii sa-si ia interdictie de a mai participa la alegeri pe cel putin cativa ani / cateva mandate.

Stefan B.
02-15-2010, 07:44 PM
salutari!
Multumesc de reactie. Scopul materialului vag expus a fost tocmai stimularea reactiei voastre , pentru a putea vedea intrebarile, provocarile si solutiile care apar din parta tuturor. Pana Sambata sa ne gandim cu totii la ele :) . Am raspunsul la multe din intrebarile expuse de tine, insa sunt sub punctul meu personal de vedere , deci astept cu nerabdare sa vad cum vedeti si voi raspunsurile si intrebarile. :)

Stefan B.
02-19-2010, 11:01 PM
Maine e sedinta, ati reusit sa studiati cele 2 pagini?

www.guvernare.org/schelet.php

Materialul este intentionat lasat sa puna multe semne de intrebare, sper ca impreuna sa putem discuta maine aceste intrebari.
A, am vrut sa metionez - voi inregistra intalnirea de maine - format MP3, cei care participa vor primi un link de download..

Stefan

ingrid
02-20-2010, 07:33 PM
atentie... azstazi au aparut niste probleme neprevazute si la mine si la stefan si la mugurel si nu putem veni la sedinta... eu vin dupa ora 18 probabil... ceilalti poate mai tarziu... sorry! :(

Overmind
02-22-2010, 06:01 PM
Propun reprogramarea sedintei.

Stefan B.
03-02-2010, 06:03 AM
Avand in vedere participarea redusa la sedinte, propun mutarea thread-ului in domeniul public . Astfel nu mai suntem legati de sedinte, putem scrie si citi cum gasim convenient fiecare. TeamSpeak va ramane in continuare spre folosinta celor care doresc sa se socializeze :) daca doriti mai mult de 15 sloturi sa imi spuneti.

Stefan