View Full Version : Legea nr. 260/2008
Malasorte
01-11-2010, 08:34 PM
Legea nr 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintei.
Legea prevede ca fiecare casa, indiferent de locul unde se afla si cat de mare este , trebuie sa fie asigurata impotriva a trei riscuri:de cutremur, de inundatie si de alunecari de teren. Suma asigurata si prima de asigurare sunt diferentiate in functie de tipul locuintei: de tip A sau de tip B.
Pt locuintele de tip A o prima de asigurare anuala de 20 euro ,suma asigurata fiind 20000 euro.
Pt locuintele de tip B 10 euro prima de asigurare, suma asigurata fiind de 10000 euro.
Sunt de acord ca o asigurare de locuintza te poate scuti de anumite probleme dar nu sunt de acord cu obligarea la a face o asigurare.
In primul rand riscurile impotriva careia se asigura casa este de cutremur, inundatie si alunecari de teren. Acestea nu sunt complete ar mai fi de incediu de furt etc. Ar trebui sa mi se permita mie sa aleg pt ce anume sa o asigur, poate eu nu vreau pt inundatie sau alunecari de teren datorita pozitionarii f bune a casei mele.
Mentionez ca cei care vor sa isi asigure casa si pt alte riscuri trebuie sa isi faca o asigurare facultativa, adica alta pe langa aceasta obligatorie.
O alta problema a cestei legi , este suma mica asigurata...20.000 euro sau 10.000 ce case cunoasteti voi la pretul asta?! :) Deci tot noi va trebui sa suportam grosul la o o eventuala cumparare/reconstructie a casei.
Al treilea rand, parte foarte interesanta: In actul normativ sunt prevazute si sanctiuni. Astfel cei care nu-si asigura locuinta prin cumpararea unei polite obligatorii vor fi sanctionati incepand cu data de 1 iulie 2010 cu amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei
In al patrulea rand cine imi da banii pentru a plati asigurarea, eventual viitoarele sanctiuni?!
gushpi
01-12-2010, 05:15 PM
...care sa-ti raspunda la intrebari!
RCA-ul de exemplu!
Eu sunt nedumerit de alta situatie: daca am deja CASCO pe casa (la o valoare de piata a ei) de ce sa mai fac si una obligatorie, in conditiile in care - in caz de "aparitie a evenimentului asigurat" primesti bani doar in limita stricaciunilor si in niciun caz de la mai multe polite de asigurare (chiar daca ai 2 sau mai multe)?!
Malasorte
01-12-2010, 10:12 PM
...care sa-ti raspunda la intrebari!
RCA-ul de exemplu!
Eu sunt nedumerit de alta situatie: daca am deja CASCO pe casa (la o valoare de piata a ei) de ce sa mai fac si una obligatorie, in conditiile in care - in caz de "aparitie a evenimentului asigurat" primesti bani doar in limita stricaciunilor si in niciun caz de la mai multe polite de asigurare (chiar daca ai 2 sau mai multe)?!
Aici va trebui sa te contrazic putin. Poti sa iti faci 2 asigurari pt acelasi bun dar la asiguratori diferiti.
gushpi
01-13-2010, 05:28 PM
Poti face, dar ti se va plati doar o singura data paguba! Am citit contractul de mai multe ori!
HILAR: "in caz de cutremur, se despagubeste DOAR DACA si imobilele din jur au fost afectate" HA HA HA (contract asigurare locuinta full - ARDAF)
Overmind
01-13-2010, 06:25 PM
Asta mi se pare oarecum normal pentru ca daca tu iti faci casa din paie cu pamant si pietricele de pe strada nu tre' sa fie obigat nimeni sa te despagubeasca.
Problema e alta: daca ai casa in varf de munte facuta din beton armat, pentru ce s-o asigur anti-incendiu, inundatie si alte cele ?
Asigurarile nu ar trebui sa fie obligatorii la absolut nimic. Sunt doar o metoda de a face bani din piatra seaca pe spinarea oamenilor de rand.
captivus
01-13-2010, 06:53 PM
nu va mai invatati o data ca legile in Romania se fac cu directie pentru beneficiari care in nici un caz nu suntem noi
Malasorte
01-13-2010, 11:11 PM
Asta mi se pare oarecum normal pentru ca daca tu iti faci casa din paie cu pamant si pietricele de pe strada nu tre' sa fie obigat nimeni sa te despagubeasca.
Problema e alta: daca ai casa in varf de munte facuta din beton armat, pentru ce s-o asigur anti-incendiu, inundatie si alte cele ?
Asigurarile nu ar trebui sa fie obligatorii la absolut nimic. Sunt doar o metoda de a face bani din piatra seaca pe spinarea oamenilor de rand.
Nimeni nu contesta daca cineva vrea sa isi faca asigurare pt a fi despagubit...dar nu obligat , si eu sa imi aleg riscurile ....
Overmind
01-14-2010, 10:36 AM
Da, pai asta zic si eu. Macar optiunile sa se poata alege.
Stefan B.
01-14-2010, 11:05 AM
Da, este o industrie care profita imens de pe spatele oamenilor mai in toata lumea. In Anglia de exemplu, asigurarea pentru masina poate depasi valoarea masinii ! de la 400 de lire pe an la 1300-1400 pentru masinile gen jeep (aici cumperi masina veche cu 500 de lire daca vrei) . De cele mai multe ori oamenii nu cer despagubiri ani si ani la rand de frica pentru a nu plati mai mult (da, daca ceri despagubiri in cazul unui accident, creste suma care trebuie platita pentru asigurari). Singurul care mereu pierde este omul!
In cazul locuintelor, pare logic sa fie asigurate DAR... la ce folos cand in caz de dezastru natural companiile de asigurari mereu gasesc scuze (chiar si faliment daca e necesar). Imi aduc aminte cand a fost Katrina, multi nu au primit nimic din cauza ca firmele locale de asigurari au dat faliment . Prin urmare... de ce asigurari?
Stefan
Overmind
01-14-2010, 12:10 PM
Asa se intampla chiar si cu produsele aflate in garantie. Cand e vreo problema se cauta tot felul de motive ca sa nu se acorde garantiile. Aceleasi smecherii se aplica si la scara redusa si la scara larga.
Chiurtu Carmen
01-15-2010, 02:29 AM
Sunt perfect de acord cu tine Overmind...si pot sa spun ca sunt unele firme ai caror angajati spun partile rele in asa fel incat clientul sa nu dea prea multa importanta...
Overmind
01-15-2010, 10:48 AM
Din pacate multi din clienti ii cred pe respectivii si nici macar nu cunosc ce drepturi au.
Am ajutat pe foarte multi sa-si rezolve garantiile care initial se refuzasera din diverse pseudo-motive.
Malasorte
01-15-2010, 02:10 PM
Ceea ce mi se pare mai grav nu sunt conditiile( desi si acestea sunt ) ci faptul ca esti si sanctionat daca nu ai o asigurare oblig de locuinta. Consider ca din moment ce nu mi-am facut una, nu am avut banii necesari, deci sanctionarea cu amenzi nu ma ajuta cu nimic ci din contra imi ingreuneaza situatia.
gushpi
01-15-2010, 05:11 PM
De o saptamana incerc sa gasesc o varianta CASCO potrivita mie! (saptamana viitoare expira cea veche)
1.sunt de 3 ani asigurat la ARDAF, ultimii doi fara daune si imi flutura la ureche o prima de asigurare la fel de mare ca si cand as face-o la alta firma de nou!!!
2.la alte firme NU VREAU SA FAC pentru ca au obligativitatea "fransizei"
Experienta mea de 19 ani de proprietar de cai de curse mi-a arata ca cel mult parbrizul spart il poti avea (pe langa roti rupte, faruri infundate, bari pocnite). Deci toate astea trebuie sa le platesti TOT TU, cu toata asigurarea lor cu tot!!!
Pai daca voi face zob juma de masina, oare voi mai fi viu sau intreg sa-mi mai trebuiasca reparatii???
Chestia cu "fransiza" este HOTIE de-a dreptul!!! Refuz sa mai fac!
Exemplu de calcul: valoare masina asigurata=5000 euro, rata luna=56 euro!
Deci daca ma fereste ghinionul si juma de an nu o patesc atunci cu banii salvati imi pot schimba toate bucsele si pivotii; apoi in urmatoarea juma de an imi voi schimba amortizoarele.
Ce vreau sa spun este ca EU nu mai vad avantaje in a fi asigurat CASCO auto!
Malasorte
01-15-2010, 09:18 PM
De o saptamana incerc sa gasesc o varianta CASCO potrivita mie! (saptamana viitoare expira cea veche)
1.sunt de 3 ani asigurat la ARDAF, ultimii doi fara daune si imi flutura la ureche o prima de asigurare la fel de mare ca si cand as face-o la alta firma de nou!!!
2.la alte firme NU VREAU SA FAC pentru ca au obligativitatea "fransizei"
Experienta mea de 19 ani de proprietar de cai de curse mi-a arata ca cel mult parbrizul spart il poti avea (pe langa roti rupte, faruri infundate, bari pocnite). Deci toate astea trebuie sa le platesti TOT TU, cu toata asigurarea lor cu tot!!!
Pai daca voi face zob juma de masina, oare voi mai fi viu sau intreg sa-mi mai trebuiasca reparatii???
Chestia cu "fransiza" este HOTIE de-a dreptul!!! Refuz sa mai fac!
Exemplu de calcul: valoare masina asigurata=5000 euro, rata luna=56 euro!
Deci daca ma fereste ghinionul si juma de an nu o patesc atunci cu banii salvati imi pot schimba toate bucsele si pivotii; apoi in urmatoarea juma de an imi voi schimba amortizoarele.
Ce vreau sa spun este ca EU nu mai vad avantaje in a fi asigurat CASCO auto!
Sa stii ca multi romani au renuntat la CASCO si au ramas doar cu RCA-ul care este obligatoriu. In plus ce te face s acrezi ca nu baga fransiza si la locuintze;)
Malasorte
01-16-2010, 02:21 PM
In plus sunt romani care chiar nu au de unde.
De exemplu bunica mea are o pensie de 350 lei , deci de la 1 iulie trebuie s aplateasca 20 de euro deci cam 82 de lei asigurarea?! Sa traiasca ei cu atati bani 1 luna....nici macar 1 sapt nu reusesc.
Alte taxe , ca sa ce ?! Sa aibe de unde fura?! Sa moara ei ca m-am saturat de tot de fatza lor si tampeniile lor , ma beep pe ei si tot neamul lor de scarbosi. Si da vreau sa-l omor pe Basescu fereasca sfantul sa-l intalnesc vreodata.
Am ajuns in pct in care numai ma intereseaza ce o sa patesc si cum se spune din batrani " nu te pune cu nebunul".
Stefan B.
01-16-2010, 02:30 PM
Nu am inteles eu - 20 de euro pe luna? Azi scria si in Capital ca un idiot a propus marirea taxelor pe imobile, cam de 5 ori.. hah
uite:
http://www.capital.ro/articol/vladescu-vrea-impozite-in-zona-miilor-de-euro-pentru-proprietati-130564.html
Eu cred ca politicienii vor IMPINGE taxe pe toate fronturile, iar barometrul unic care le va spune " e suficient" va fi strada. Atat timp cat este liniste , se vor mari si imulti taxele de la o zi la alta!
ingrid
01-16-2010, 06:13 PM
Nu am inteles eu - 20 de euro pe luna? Azi scria si in Capital ca un idiot a propus marirea taxelor pe imobile, cam de 5 ori.. hah
uite:
http://www.capital.ro/articol/vladescu-vrea-impozite-in-zona-miilor-de-euro-pentru-proprietati-130564.html
Eu cred ca politicienii vor IMPINGE taxe pe toate fronturile, iar barometrul unic care le va spune " e suficient" va fi strada. Atat timp cat este liniste , se vor mari si imulti taxele de la o zi la alta!
trasni-l-ar sa-l trasneasca de mnemernic! lumea nu are cu ce isi duce zilele si ei vor s ane ia si ultima bucatica de la gura! frate daca nu iesim in strada astia vor pune impozit si pe sangele nostru, nenorocitii!
Overmind
01-17-2010, 02:59 PM
uite:
Imobilele sunt cam ultimele care au scapat de taxe foarte mari.
Daca se pun si aici taxe mari, se poate arunca lumea in strada mult mai usor.
cred ca se va iesi in strada o noa revolutie dar toti sa fie judecati in public de popor si nu de justitia corupta !
Overmind
08-10-2010, 05:15 PM
Nu e interes sa se mai lase asa ceva.