PDA

View Full Version : Ce propunem?

carcotashul de serviciu
08-16-2009, 06:32 PM
Cred ca e prima intrebare serioasa pe care trebuie sa ne-o punem.Simplul disconfort in ceea ce priveste situatia existenta nu califica pe nimeni ca gestionar al treburilor publice.OK, aparitia pe acest forum este un element care confirma ca ne pasa de ceea ce se intampla cu noi si cu apropiatii nostri. Asta nu e, insa, suficient. Toti Iliestii si Baseii au spus ca le pasa. In fapt, pentru a avea pretentia de a gestiona treburile publice trebuiesc indeplinite doua conditii:
1. Sa fii calificat (aici ar fi destule de spus in ceea ce priveste calificarea pe care o au astazi destui bugetari-Politie, armata, parchet, finante, sanatate, invatamant)
2. Sa stii ca, in calitate de gestionar al banilor publici, nu esti decat un angajat al comunitatii, si nu vreun zeu care imparte discretionar favorurile sale. Aici e aici: Cine-i controleaza pe acestia? cat de riguroase sunt procedurile de aprobare a bugetului si cheltuielilor aferente functionarii? cat de dure sunt sanctiunile nerespectarii acestor proceduri? Cat de obiectivi sunt cei ce ar aplica aceste sanctiuni?

Intrucat pestele se impute de la cap, eu as propune un sistem in care cei ce sunt responsabili sa aiba mult mai mult de pierdut decat anumite sume de bani, in cazul in care au un esec. Varful societatii romanesti trebuie compus din oameni care au demonstrat competenta la nivel inalt intreaga lor viata, devenind astfel legende vii ale domeniului lor de activitate. Astfel de oameni exista inca, multi din ei neintrand in politica tocmai pentru a nu-si pata o cariera de o viata. Un astfel de sfat al batranilor ar asigura experienta, competenta, echilibrul necesar intr-o societate care-si cauta drumul, reimpunand totodata respectul fata de inaintasi, fata de ceea ce acestia au creat si lasat in urma lor. Credeti ca nu e important? va invit sa dati o fuga la Heilligenkreutz, langa Munchen, ca sa vedeti ce a lasat in urma Carl von Linde, si de cata veneratie se bucura. Sau, sa vizitati cateva hotelul Kern Buam in Graz, ca sa vedeti ce portret are la loc de cinste fondatorul hotelului, un avocat local de acum o suta de ani. Sau, dati o fuga in Turcia, sa vedeti de ce cult se bucura Ataturk. Daca nu incepem prin respectul fata de realizarile inaintasilor, mai bine stam potoliti.
Revenind la subiect, detaliile unui astfel de sfat al batranilor trebuiesc discutate si rasdiscutate. Deocamdata, am supus dezbaterii o idee, si va provoc sa o criticati, ori sa o amendati.

Malasorte
08-17-2009, 12:49 PM
Chiar ma gandeam odata ca politicenii nostri sa aibe facuta o facultate de stiinte politice daca vor sa poata candida. Aici tine si de prim-ministru sa numeasca pe cel mai competent din breasla sa la sanatate cel mai bun doctor, la sport un sportiv etc . Nu trebuie neaparat sa fie din acelasi partid cu primul ministru , dar se pare ca e greu lucrul asta in Romania.

Stefan B.
08-17-2009, 01:39 PM
Daca invata politica cum am invatat eu iniginerie la facultate, nu cred ca ajungem prea departe. De fapt asta a fost si ideea mea initiala cu selectarea candidatilor la Guvernare 2.0 , bazata pe dipplome. Insa, am inteles ca cineva poate avea o diploma fara sa stie nimic (ex- eu in inginerie haha) , sau mai rau , diplomele pot fi cumparate. De aceea in final, ceea ce conteaza este reputatia de a gasi solutii la probleme. Si cam asta e directia grupului acum!

Stefan

carcotashul de serviciu
08-18-2009, 11:07 PM
Nu sunt de parere ca cel mai bun doctor trebuie sa fie ministru al sanatatii, ori alte asemenea solutii. Poti fi un medic extraordinar, dar un administrator execrabil. Cand am mentionat acel sfat al batranilor ma refeream mai degraba la puterea legislativa. Logica propunerii este ca, dupa o viata intreaga intr-un domeniu, cunosti foarte bine racilele acestuia, si poti propune in cunostinta de cauza. Ceea ce incercam aici este sa concepem un sistem care sa impiedice derapajele antidemocratice, permitand totodata evolutia individuala catre "mai repede, mai mult, mai bine", a tuturor membrilor societatii. Nu este comunism ceea ce enunt, ci o simpla folosire eficienta a resurselor.
Revenind, un sistem nu insemna decat o structurare a functionarii, deci reguli. Iar pentru a enunta reguli trebuie sa stim ce vrem. Toate aceste trebuiesc enuntate, structurate, stabilita o ordine a prioritatilor, identificate resursele.

Stefan B.
08-19-2009, 04:27 AM
da, si eu gandesc la fel. In sensul ca un doctor bun, poate sa fie el bun in domeniu dar sa nu inteleaga problema celui care nici macar nu ajunge la doctor din cauza sistemului sanitar deficient. De aceea cred ca participarea unui spectru cat mai larg de oameni, este benefica!

Stefan

Malasorte
08-19-2009, 10:59 AM
Deasemenea mai trebuie clar speicifcat ca daca un ministru se dovedeste incompetent in pozitia sa sa fie schimbat , nu cum sunt azi unii , care stau 4 ani si nu fac nimic

Stefan B.
08-19-2009, 01:02 PM
In sistemul propus de mine, votarea este dinamica.

Adica, exista o sectiune cu voturi, iar utilizatorul poate sa voteze o anume persoana. In momentul in care cel votat se dovedeste incompetent, votul sa fie luat de la un candidat, si dat la alt candidat.Candidatul vo vturi mai multe, devine automat "ales".Deci un candidat daca vrea sa stea pe scaun sa trebuiasca sa se dovedeasca competent plus sa comunice permenent cu grupul.

Sigur,asta in caz ca "partidul" nostru ar iesi castigator si ar trebui sa trimitem oameni la inaintare :)

Terror
10-06-2009, 12:46 AM
Deasemenea mai trebuie clar speicifcat ca daca un ministru se dovedeste incompetent in pozitia sa sa fie schimbat , nu cum sunt azi unii , care stau 4 ani si nu fac nimic

Tin sa precizez inca de la inceput ca un ministru sau orice alt politician care este cu un parid mare (PSD,PNL,PDL,etc.) nu are nici un interes ca sa faca ceva.

Partidele mari din Romania sunt partide de evrei, din Romania se fura organizat, daia zic ca nu este nici un interes de a face ceva, interesul lor este sa fure cat mai mult cu putinta si sa duca la ei in tara (israel).

Tin sa comentez un pic si primul post:
"Varful societatii romanesti trebuie compus din oameni care au demonstrat competenta la nivel inalt intreaga lor viata, devenind astfel legende vii ale domeniului lor de activitate."

Intradevar Varful societatii romanesti ar trebui compus din oameni competenti, conditia ar fi urmatoarea, ca ei sa fie romani, ca daca sunt evrei/unguri, etc. dam de belea

"Astfel de oameni exista inca, multi din ei neintrand in politica tocmai pentru a nu-si pata o cariera de o viata."

Treaba defabt sta altfel, acesti oameni chiar ar vrea sa intre in politica si sa faca treaba serioasa da treaba e ca le sunt puse anumite piedici, si ca unii oameni (majoritatea) asculta ce li se spune la TV, in ziare, etc. Daca un om (un oarecare) ar vrea sa candideze ca primar sa zicem, da ca independent, chiar daca este un cunoscut si un om serios; va pierde in favoarea unui incompetent de la un partid mai mare. Poate o sa va intrebati si de ce ... fiindca am vazut ca oamenii voteaza pe unul si pe altul doar fiindca are mai multe afise, ca are poza mai mare, sau ca apare mai des la TV.
Un om oarecare nu v-a aparea la TV ca si candidat, cum apare basescu sau geoana.

Eu propun asa:
-Sa Mergeti la vot
-Sa nu mai votati partidele mari
-Sa votati cu romani (daca nu l-ati vazut macar odata la TV sigur e roman)
-Sa votati cu cate un partid dasta mic de care nu ati auzit vreodata la TV (acela este sigur un partid de romani) sau cu un independent

Daca lumea ar face cum zic eo mai sus cred ca Roamnia si nivelul de trai din Romania ar fi excelent

Chiurtu Carmen
01-19-2010, 11:24 PM
Eu zic ca ar trebui mai intai sa scapam de bosorogii astia (CONTROLABILI 100 %) care ne-au cam adus aici unde suntem si de acei "mancatori " care spre exemplu intr-o sedinta nu fac nimic altceva decat sa doarma ,sa se uite la filme luate de pe net ,stac cu castile in urechi si ascultand muzica ...si lista stiti bn poate continua frte mult...iar treaba lor sa fie cu totul altceva

individul.x
01-20-2010, 01:49 PM
Eu zic ca treaba asta cu un organism central care controleaza tot, s-a dovedit pe parcursul a sute de ani , ineficienta. De ce o tot incercam? Este cumva evident, ca niciun ministru de orice fel nu v-a rezolva problemele legate de "domeniul lui de activitate" intr-un mic catun de nu stiu unde. Natura ne arata, ca problemele pot fi rezolvate eficient, abordandu-se o solutionare de jos in sus, nu de sus in jos. Majoritatea problemelor, pot fi rezolvate la nivel de comunitate, prin colaborare si cooperare. De ce? Pentru ca cei de acolo cunosc problema, si simt efectele ei pe pielea lor. Ei sunt cei mai in masura sa o rezolve, nu un ministru care sta cu fundu pe scaun la sute de kilometri distanta. Acest sistem bazat pe o mana de oameni care conduc si restul care asteapta si se plang nu poate functiona, este cu susul in jos. S-a dovedit empiric. Fiecare este responsabil pentru problemele cu care se confrunta si are puterea sa le rezolve.
Adevaratul scop al sistemului actual s-a dovedit cand niste cetateni dintr-un sat dupa ce au ramas fara pod si nu mai aveau nicio legatura cu exteriorul, au rezolvat singuri problema dupa ce-au asteptat in zadar ca statul sa faca ceva. Dar ce s-a intamplat? Au fost amendati!!!
Adevaratul scop este controlul, nu rezolvarea problemelor noastre!!
Iar votul? Votul il dam prin alegerile si actiunile noastre din fiecare moment, nu bifand niste casute pe o (e-)hartie odata la n zile/luni/ani.
Formarea unui orice fel de partid, este aceeasi Marie cu alta palarie. Nu partidele sunt solutia, ci comunitatile autonome. Oamenii care traiesc si se guverneaza impreuna. Atat!