PDA

View Full Version : Epuizarea petrolului Romanesc si Mondial

Stefan B.
07-15-2009, 02:12 PM
Romania mai are petrol pe 7-8 ani. "mai are" e mult spus, din moment ce ramasitele sunt de fapt sub managementul firmelor straine.

Ma intrebam, ce strategie avem pentru un viitor fara petrol? concret, cum vom face transporturi , cum vom face agricultura, cum vom incalzi casele etc.

Criza economica actuala a intarziat criza petroliera (cererea a scazut) , dar problema este reala - Romania nu mai are petrol, iar la nivel mondial lucrurile nu stau mai roz. (consumul intern a tarilor producatoare de petrol este in crestere, iar rezervele sant in scadere si calitativ si cantitativ - ex Mexic nu mai poate exporta datorita cresterii la intern a consumului in paralel cu diminuarea productiei.Aceeiasi situatie in Marea Nordului etc etc).

Ce plan are Romania ? Ne putem baza pe politicieni ca vor avea grija de noi ?

Uitati aici despre ce este vorba:
http://video.google.com/videoplay?docid=-1196967662079130915&ei=yJxdSu61GYv2-AaX4sww&q=end+of+oil&dur=3

Stefan

Stefan B.
07-15-2009, 02:18 PM
pe aceasta tema:

http://www.veoh.com/collection/climatechange/watch/v2247676g9JEWqj

gushpi
08-25-2009, 10:54 PM
Tu chiar nu vrei sa intelegi ca tehnologiile care vor inlocui petrolul sunt deja inventate?
Exemple:
-laserul se folosea in armata din anii 50; a trebuit sa se imbolnaveasca cateva personalitati pentru ca tehnologia laser sa ajunga in medicina civila
-telefonia mobila se folosea in armata din anii 80; a fost necesar ca in razboiul din IRAK (1991) militarii sa poata comunica in desert si astfel sa fie observati de ziaristi care au raspandit informatia
-imediat ce General Motors a dat sa intre in faliment, brusc, a aparut Chevrolet VOLT ce include tehnologii care nu puteau fi proiectate intr-un singur an (orele de proiectare necesare depasesc 40000!!!)

Tot asa, in rafturile LOR, exista tehnologii la care doar visam (noi cei mici).

Cel putin in domeniul auto este inexplicabil cum de 30 ani, cel putin, nu reusim sa construim masini care sa consume mai putin de 5-7 litri/100 km??? Dar telefonul l-am adus la nivelul unei cutiute minuscule (de la nivelul unei caramizi)!

Te rog, revino-ti, si iesi din halucinatia care ti-a prins gandirea: FARA PETROL MURIM!!! Nici nu gandesti cate noutati stau la cotitura sa ne cheltuie banii...

Scuze daca sunt asa incisiv, dar chiar ai o obsesie si e periculoasa!

Stefan B.
08-26-2009, 02:00 AM
Scuze, dar nu cred in tehnologii ipotetice, secrete care sunt ascunse si care ne vor salva in viitor. Masina electrica de care vorbesti nu este chiar atat de deosebita pe cat zici tu , si au o problema majora - folosesc baterii pe Litiu , si nu exista suficient litiu pe Terra pentru mai mult de 100 milioane de masini mici .

Daca tu stii ceva ce eu nu stiu , sunt deschis sa investighez tehnologiile de care vorbesti , dar pana atunci cred ce vad! Locuiesc la 100 m de fabrica Airbus, si toate avioanele in stagiu de proiectare tot pentru petrol sunt proiectate. Deci nu pare ca problema este luata in serios.

Stefan

gushpi
08-26-2009, 09:19 AM
Intai vor consuma tot ce se poate din ce exista, apoi vor fi scoase proviziile la bataie...
Ca in bucatarie: nu poti lasa nemancat pepenele inceput pentru a te apuca de banane! (doar daca esti SNOB!)

Stefan B.
08-26-2009, 12:48 PM
Sper sa fie cum zici tu. Eu unul de ceva ani de zile ma tot uit la inventiile care pretind energie din nimic (overunity) , dar nu am gasit nimic care eu pot onest sa garantez ca functioneaza. De aceea si ideea ca ar trebui investigat. Deci cred ca exista posibilitatea sa fie cum zici tu , insa - daca doar este "wishfull thinking " atunci ce ne facem?

http://en.wikipedia.org/wiki/Wishful_thinking

Cand este vorba de viitorul energetic al planetei (si deci al Romaniei ) iata un domeniu in care DORESC ca presimtirile mele sa nu fie adevarate. Dar pana apar evidente concrete voi in ingrijorat...

Stefan

Stefan B.
08-26-2009, 01:07 PM
Mai este si problema timpului necesar implementarii unei schimbari majore precum cea energetica. Sper ca vom avea timpul necesar, de aceea tot insist pentru ca e mai bine sa ne gandim acum decat atunci cand ajunge benzina 3 euro (cam prin 2020 zic eu vedem garantat asta)..
si sigur ai dreptate, chiar si la 3 euro pe litru vor exista oameni..bucurosi.

Stefan

Overmind
01-07-2010, 05:45 PM
Petrolul nu se va inlocui cu nimic pana nu se stoarce ultima picatura de $ din el. Cu toate alternativele posibile nu se va face nimic. Veteti cazul General Motors (documentarul 'Who killed the electric car').

Stefan B.
01-08-2010, 03:13 AM
Aici sunt de acord cu tine! De aici si ideea ca doar cetateanul de rand poate face schimbarile cu adevarat, prin modificarea comportamentului de "consumator". Cand va exista o "moda" a auto-suficientei energetice la nivel de familie, atunci monopolul este spart. Parerea mea ;)

gushpi
01-11-2010, 04:12 PM
..."modificarea comportamentului de consumator" poate avea loc doar daca-ti permite buzunarul! Tie iti permite? Cred ca nu, atat timp cat vrei sa cumperi produse traditional romanesti doar o data pe luna (convins fiind ca vrei asa doar pt ca n-ai bani, nu ca nu ti-ar place!)!!!
Deci produsele alternative vor deveni abordabile doar atunci cand se va dori.
Punct! Si de la capat...

Overmind
01-11-2010, 05:25 PM
Consumatorul nu este lasat sa aleaga, ci i se impune ceva.
Exemplu relativ recent:
Masina electrica de 10.000 euro nu era buna pentru consumator...s-a retras de pe piata la ordin guvernamental. Las ca e buna asta de acum de 100.000...pentru cine si-o permite.

Stefan B.
01-11-2010, 06:20 PM
Scuze, doar o data pe luna din cauza ca.. nu locuiesc in Romania. Si trebuie sa merg la magazin specializat. Daca eram in Romania cumparam direct de la tzaran pe cat posibil!

gushpi
01-11-2010, 06:42 PM
Chiar si taranii care vin la piata au culturi "ingrasate"!
Nu-ti permiti sa faci culturi "organice" pentru ca este nerentabil...
Oamenii cu bani sunt putini, iar tu, taran, nu vei avea NICIODATA o clientela care sa-ti cumpere produsele naturale astfel incat sa-ti acoperi cheltuielile normale dar si transportul si "cazarea" la piata!
(sper ca ai inteles idea si ca n-am facut atac la persoana!)
In acest moment o agricultura normala nu ar putea hrani populatia globului...

Gandeste-te la un singur produs: laptele!
Cat tine proaspat - 12 ore
Cat tine fiert - alte 24 ore
Apoi se strica, sau faci iaurt
Cat tine iaurtul nerancezit - 2 zile
Crezi ca in acest scurt timp iti va cumpara productia de pe rafturi?
Te poti informa despre durata ciclului: producere - transport - vanzare (pt acest caz) si vei observa ca este muuuult mai mare!

Alt exemplu: taranii romani, care inainte de 1975 nu aveau frigidere (pt simplul motiv ca nu aveau curent electric) faceau conserve de tot felul pe care le tineau in beciuri (pivnite). Cum de rezistau luni de zile? Iti spun eu: puneau conservanti!!! A afectat cu ceva puterea de munca sau speranta de viata? Nu!

Ca orice lucru din viata asta conteaza cantitatea! Si apa daca inghiti prea multa te ineaca...

Pe curand!

Malasorte
01-11-2010, 08:10 PM
La faza cu produsele ecologice trebuie respectati anumiti pasi nu poti sari asa pur si simplu
In momentul de fatza daca sar trece deodata la prod ecologice economia aia care mai e sar prabusi...
Deci "care este" : pct 1. educarea populatiei sa manance natural
pct 2 incurajarea agriculturii ecologice prin prg guvernamentale
pct 3 abea at boicotarea prod ne-naturale

Overmind
01-12-2010, 10:46 AM
Chiar si taranii care vin la piata au culturi "ingrasate"!
Nu-ti permiti sa faci culturi "organice" pentru ca este nerentabil...
Oamenii cu bani sunt putini, iar tu, taran, nu vei avea NICIODATA o clientela care sa-ti cumpere produsele naturale astfel incat sa-ti acoperi cheltuielile normale dar si transportul si "cazarea" la piata!
(sper ca ai inteles idea si ca n-am facut atac la persoana!)
In acest moment o agricultura normala nu ar putea hrani populatia globului...

Situatia generala a fost creata a.i. sa defavorizeze taranul la orice capitol fata de importatorii mari.

Alt exemplu: taranii romani, care inainte de 1975 nu aveau frigidere (pt simplul motiv ca nu aveau curent electric) faceau conserve de tot felul pe care le tineau in beciuri (pivnite). Cum de rezistau luni de zile? Iti spun eu: puneau conservanti!!! A afectat cu ceva puterea de munca sau speranta de viata? Nu!

Conservantul (care poate fi si natural) e una si un produs realizat numai cu chimicale si ingrasamant artificial e alta. E vorba de produsul in sine, nu de metoda de pastrare.

gushpi
01-12-2010, 04:53 PM
Taranul despre care vorbesti, este acela care si-a recapatat hectarul de la comunisti - dupa 50 ani si, trezindu-se in alta epoca, nu a mai stiu ce sa faca cu el!
50 de ani in urma, in RO se mai putea trai cu un hectar (mai bine zis supravietui)! Intre timp populatia a evoluat, dar taranul nostru era incapatanat: nu si nu doreste agricultura practicata in ferme largi - pamantul sau a ramas rapanos, iar el este strungar in oras!

Referitor la conservantul folosit - era "salicilat de sodiu" (traducere: o sare a acidului salicilic = aspirinei). Niciodata cantitati mici de aditivi nu ne vor omori! Daca s-ar adauga fara avizul sanitar ar fi o problema, dar atat timp cat se aproba atunci n-ar trebui sa tipam atat!

Overmind
01-12-2010, 05:49 PM
Taranul despre care vorbesti, este acela care si-a recapatat hectarul de la comunisti - dupa 50 ani si, trezindu-se in alta epoca, nu a mai stiu ce sa faca cu el!
50 de ani in urma, in RO se mai putea trai cu un hectar (mai bine zis supravietui)! Intre timp populatia a evoluat, dar taranul nostru era incapatanat: nu si nu doreste agricultura practicata in ferme largi - pamantul sau a ramas rapanos, iar el este strungar in oras!

Da, asta este alt factor care a contribuit la acelasi rezultat.

individul.x
01-13-2010, 01:12 PM
Cred ca Stefan are dreptate in ceea ce priveste autosuficienta la nivel de familie..
Asta acopera doua probleme:
- cand iti produci o mare parte din mancare .. parca nu mai poti fi asa de usor de controlat
- daca se termina petrolul nu vei fi afectat atat de tare ca nu mai au cu ce sa-ti transporte/produca mancarea din alte tari, pentru ca in Romania nu prea se mai produce nimic...

Oricum problema cu terminarea petrolului este mult mai profunda decat faptul ca nu o sa mai avem cu ce sa ne trasportam fundurile pana la mall..

O mare parte din societatea moderna este construita pe petrol, pe energia provenita din petrol.
Un procent covarsitor din alimente sunt produse in regim industrial, cu masinarii care merg pe derivati din petrol, pamantul este "ingrasat" cu fertizilanti produsi din petrol...
Momentan se pare ca pentru o calorie de mancare se consuma 10 de combustibili fosili..
Energia provenita din combustibili fosili este folosita pentru a sustine toata aceasta epoca moderna tehnologica.. poate nu va dati seama ca si "internetul" tot cu energie d-asta e sustinut..ca sa nu mai vorbesc de toate cipurile din jucariile noastre bazate pe tehnologie nano...
Poate si faptul ca Google a intrat pe piata energetica inseamna ceva.. ca sa nu mai vorbim de inarmarile ce se pregatesc la nivel mondial si de conflictele ce mocnesca gata sa explodeze..
Cand resursele nu mai ajung.. shit happens...

De fapt toata aceasta explozie a speciei umane se bazeaza pe descoperirea si exploatarea combustibililor fosili..care, sa nu ne facem iluzii, la un moment dat se vor termina. Ar fi intr-adevar "whishfull thinking" sa ne imaginam altceva..

Cineva ar putea crede ca putem scapa cu "energiile alternative", insa sa nu uitam ca si panourile solare si turbinele eoliene tot cu energie provenita din combustibili fosili sunt produse..
Probleme este deci un pic mai profunda decat s-ar putea crede..
Sa speram ca totusi baietii care conduc lumea au deja solutiile proiectate si tot ce ne va costa aceasta tranzitie, vor fi doar niste bani in plus s-ar putea sa nu fie foarte intelept...pentru ca in definitiv nici ei nu sunt dumnezei..

Poate nu degeaba a zis Einstein:" Al treile razboi mondial nu stiu cum va fi.. dar al patrulea in mod sigur va fi cu bata"....
De cugetat...