View Full Version : Revitalizare
ingrid
07-09-2009, 07:33 PM
Vreau sa ne gandim ce se poate face pentru revitalizarea agriculturii. Am avut un granar enorm care hranea si tarile din jur, iar hienele politice l-au distrus in loc sa aloce fonduri pentru reconstruirea si revitalizare. Vorbesc despre Insula Mare a Brailei. Zona este distrusa aproape complet. Suprafetele sunt folosite numai bunul Dumnezeu mai stie la ce sau sunt in paragina... am ajuns sa importam grau pentru ca face bine afacerilor politicienilor nostri "dragi"... am ajuns sa importam zahar, sa importam lapte... soia, o gramada de produse pe care noi inainte le produceam din belsug... ce facem pentru asta? ce propuneri aveti?
Mugurel
07-10-2009, 02:23 AM
Cea mai mare resursa a agriculturii romanesti, asa cum o percep eu este naturaletea ei. In rest cred ca ar trebui sa se dea agricultura asociatiilor care ar fi capabile sa produca tot ce eram capabili sa producem inainte.
billgates
07-10-2009, 03:57 AM
Taranii nu vor sa faca asociatii. Abia si-au primit pamantul inapoi.....
Avem de 10 ori (statistic) mai multi oameni in agricultura decat media europeana 4%.
Stefan B.
07-10-2009, 04:07 AM
Pai agricultura organica nu se poate face la scara industriala. Si crede-ma, in UK am mancat produse facute cu aceasta agricultura "moderna" si abia au gust , vitamine etc. Plus ca pe viitor nu mai avem petrol (cam in 10 ani va fi prea scump pentru tracoare) asa ca poate va fi spre avantajul nostru! Poate ar trebui sa ne focalizam pe licentierea si acreditarea celor care fac agricultura organica/naurala , si piata mondiala e a noastra! :) . Voi cauta o lista comparativa de preturi la produsele organice si cele non-organice (in UK) , poate asa va incurajez ! :)
Legat de nefolosirea terenului - ar trebui lege, daca un teren nu este folosit pentru 2 ani de zile, sa poata fi folosit anul viitor (1 an ) de prima persoana care solicita folosirea. Fara chirie ! :)
Stefan B.
07-13-2009, 04:52 PM
Am gasit o pagina cu comentarii pe marginea restructurarii agriculturii , merita citit:
http://standard.money.ro/articol_81382/agricultura_are_nevoie_de_un_minister_de_tehnocrat i.html
icrazyro
07-15-2009, 08:14 AM
Legat de nefolosirea terenului - ar trebui lege, daca un teren nu este folosit pentru 2 ani de zile, sa poata fi folosit anul viitor (1 an ) de prima persoana care solicita folosirea. Fara chirie ! :)
La prima vedere pare o solutie buna insa daca incercam sa aplicam in viata reala varianta propusa de tine nu prea e aplicabila: e posibil ca proprietarul sa nu poata din motive financiare sa se ocupe de pamant pentru ca e intre joburi. Asta nu inseamna ca nu isi va gasi o slujba in perioada urmatoare care sa ii permita sa se ocupe de pamant anul care urmeaza. Daca ii luam pamantul... dupa ce ca abia isi revine il mai lovim si noi o data dandui pamantul spre cultivare altcuiva.
Intretinerea pamantului, in cazul in care nu ai utilajele necesare, este foarte costisitoare pentru cei din mediul rural.
icrazyro
07-15-2009, 08:30 AM
Taranii nu vor sa faca asociatii. Abia si-au primit pamantul inapoi.....
Avem de 10 ori (statistic) mai multi oameni in agricultura decat media europeana 4%.
Eu as merge mai degraba pe varianta ca multi ar vrea sa faca dar nu prea au cum.
Daca consideram "oameni in agricultura" si batraneii care produc o tona de cereale pe an pentru animalele din batatura normal ca avem mai multi.
Stefan B.
07-15-2009, 12:59 PM
Hm...poate ai dreptate. Insa ce facem cu suprafetele de teren mari care raman necultivate in fiecare an ? ar trebui o metoda prin care sa fie folosite..
Desi terenul in Romania este foarte fragmentat, suprafata totala poate fi mare dar compusa din bucati mici .Bill Gates are si el punctul lui .Oare ce se poate face?
Ideea expusa de mine cu "inchirierea" terenului nefolosit se foloseste si in Olanda, dar cu proprietatile consiliului (case sociale - cam toti tinerii au asa ceva acolo )
Stefan
Plecand de la premisele ca nu se poate face agricultura eficienta pe suprafete mici si taranii nu renunta la proprietatea terenului (a se vedea esuarea rentei viagere), singura solutie plauzibila este formarea de asociatii de propietari care sa realizeze comasarea suprafetelor de teren si exploatarea mult mai eficienta a acestora. Insa acest lucru este foarte greu de realizat in romanaia in conditiile actuale, pe de o parte din cauza reticentei oamenilor care inca mai vad in acest fel de asociatii fostele C.A.P.-uri si nu reusesc sa inteleaga faptul ca o exploatare a terenului pe suprafete mari este mult mai eficienta economic si le poate aduce, in final, mai multi bani, si pe de alta parte a autoritatilor care nu sprijina pe cat ar trebui aceste asociatii - si aici ar fi multe de spus legat de problemele care sunt la directiile agricole si functionarea programelor SAPARD si FADR.
Asociatii de proprietari exista si functioneaza insa nu functioneaza la o capacitate mare si de multe ori sunt conduse de oameni care nu vad mai departe de interesul propriu si actioneaza in defavoarea proprietarilor de terenuri.
Prin urmare supun dezbaterii voastre problema infiintarii asociatiilor de proprietari in agricultura, schimbarea mentalitatilor proprietarilor de terenuri astfel incat acestia sa fie mai receptivi la acest mod de a face agricultura si modalitati prin care poti fi taranii convinsi sa participe cu terenuri si munca la aceste asociatii care, intr-un final este necesar sa fie conduse de oameni din comunitatile respective si in directia evolutiei comunitatii si nu a indivizilor.
Stefan B.
07-29-2009, 07:29 PM
O idee buna ar fi si promovarea acreditarii pentru agricultura organica.
De mentionat ca din 2008 , volumul de combustibili fosili pe piata modniala este sub nivelul cererii, pretul mic fiind mentinut doar datorita crizei financiare. Pe termen lung trebuie luat in vedere faptul ca produsele petroliere (diesel , fertilizatori etc) vor fi din ce in ce mai scumpe odata cu diminuarea rezervelor globale. Deci agricultura indusrtriala nu are bataie lunga , sigur cu exceptia situatiei cand incepem sa facem tractoare pe baterii sau cu hidrogen - dar mai e pana atunci !
Agricultura organica este foarte intensiva din punctul de vedere a muncii manuale , ceea ce de fapt se potriveste cu perceptia proprietarilor de teren.
In UK ,surprinzator, agricultura organica are sustinere destul de buna din partea UE, deci eu zic ca aici putem face ceva!
Uite aici linkurile esentiale din UK:
http://www.naturalengland.gov.uk/ourwork/farming/funding/es/oels/default.aspx
Spre sfarsitul paginii sunt documente relevante privind agricultura organica.
Si de mentionat, in final - produsele organice sunt mult mai scumpe decat cele "industriale" , deci sper eu munca sa fie rasplatita..
Sigur , trebuie studiat mai mult, in special pentru cei pasionati de agricultura..
billgates
07-30-2009, 01:35 AM
Asociatiile trebuie sa le faca oamenii, statul nu are ce cauta. Statul trebuie sa ii informeze.
Chestia cu renta viagera a fost/este o gluma. Puliticienii aveau tot interesu exact invers. ( taranii sa isi vanda pamantul, sa fie saraci si deci dezinformati )
Stefan B.
07-30-2009, 01:10 PM
Taranii nu au acces la Internet, nu citesc ziare la oridinea zilei etc. Singura modalitate de informare a lor ramane televiziunea, insa nu vad exact cum guvernul foloseste acest instrument pentru informarea oamenilor. Poate posturi de radio locale , asa cum era pe vremuri in Statele Unite? :) Un om= un radio local, care el sa citeasca stirile, sa puna muzica la tarani si sa comunice cu ei. Nu trebuie decat un entuziasmat de radio cu conexiune la Google :) si sigur o legislatie mai prietenoasa pentru administrarea fregventelor radio la nivel local!
Stefan
Malasorte
08-18-2009, 11:03 AM
Am fost o tara agrar-industriala si pe asta trebuie sa ne bazam. Avem unul din cel mai fertil sol din Europa dar nu stim ce sa facem cu el.
Momentan nu s poate face agricultura productiva deoarece fiecare taran isi munceste separat parcela lui. Dupa cum s-a zis si mai sus ne trebuie asociatii, iar unii din taranii nostri au inteles asta , dar din cauza birocratiei mari au renuntat. De aceea propun sa se modifice modalitatea de a crea o asociatie si de a o face mai accesibila.
Subventiile acordate de stat, iar sunt o mare problema , acestea ajung cu mari intarzieri la tarani, iar ei trebuie sa plateasca la randul lor semintele, benzina, oamenii, consider ca si aici trebuie modificata legislatia pt a o face mai accesibila.
Asa zisa finantare europeana pt agricultura...mereu aceleasi firme ajung sa faca proiect si sa castige finantarea, trebuie consiliere pt tarani sa poata sti cum se alcatuieste un proiect si din nou aici e o pb de birocratie, prea mult timp pierdut si numeroase acte necesare. Per ansamblu consider ca o legislatie si o birocratie mai usoara ar rezolva o mica parte din problema.
Un alt punct forte ar fi serele de legume, aparute in apropierea marilor orase, astfel nu ar mai fi asa mare necesitatea de a importa legume.
Si in cele din urma cresterea animalelor: trebuie sa regandim acest domeniu...de ce anume avem nevoie, ce se vinde mai mult carnea de porc, de vita, de oaie?! Trebuie lucrat in astfel mod incat preturile sa fie mai mici sau cel putin echivalente cu cele de import care contrar la ce se zice in mass media, carnea de import e mai scumpa. ;)
Malasorte
08-18-2009, 11:10 AM
Un alt aspect ar fi acela al intermediarilor...Ii silesc pe tarani sa vanda ieftin dar pe taraba produsele ajung destul de scumpe, chiar pret dublu sau triplu fata de cel cumparat de la taran. Osolutie ar fi piete special amenajate pt producatori sau cel putin vanzatorul care imi vinde in piata sa fi luat direct de la producator si nu de la alti 1000 de intermediari.
Acest lucru ar avantaja atat producatorii, taranii pt ca vor obtine un pret mai bun cat si pe noi cetatenii pt ca teoretic ar trebui sa mai scada preturile la taraba, iar produsele sa fie mai bune.
Stefan B.
08-18-2009, 02:18 PM
Taranii nu vor sa se uneasca * Frica de impozite si teama ca sunt furati de asociati ii opresc
link original aici : http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-08-18&id=257187
gushpi
08-25-2009, 10:21 PM
Deci nationalizam pamanturile nefolosite, luam apartamentele nelocuite, trecem padurile neumblate in patrimoniul statului 2.0!!! NU CREZI CA MIROASE A LENIN, STALIN SI ALTII CA EI?
De ce nu vrei sa intelegi ca NU AI VOIE sa umbli la proprietatea omului? Vorbesti peste tot ca trebuie sa respectam drepturile omului din Conventia cu pricina, dar esti PRIMUL care o incalca prin ideile pe care le emiti!!!
Poti sa gasesti altceva de facut! (poate sa vinzi mai scump paine catre cel care are pamant si nu-l foloseste - nu ca asta ar fi o idee buna! etc.)
Stefan B.
08-26-2009, 01:51 AM
Pai nu ziceam de nationalizarea pamantului , ci de a gasi o folosinta pe perioada cat nu este folosit.Da, este un subiect sensibil , dar probabil ca se pot gasi si solutii pur comerciale la problema asta..
Stefan
Malasorte
08-26-2009, 04:41 PM
Deci nationalizam pamanturile nefolosite, luam apartamentele nelocuite, trecem padurile neumblate in patrimoniul statului 2.0!!! NU CREZI CA MIROASE A LENIN, STALIN SI ALTII CA EI?
De ce nu vrei sa intelegi ca NU AI VOIE sa umbli la proprietatea omului? Vorbesti peste tot ca trebuie sa respectam drepturile omului din Conventia cu pricina, dar esti PRIMUL care o incalca prin ideile pe care le emiti!!!
Poti sa gasesti altceva de facut! (poate sa vinzi mai scump paine catre cel care are pamant si nu-l foloseste - nu ca asta ar fi o idee buna! etc.)
Sincer cred ca ar trebui sa mai folosesti dictionarul sa faci diferenta intre nationalizare si asociatie de propietari...;)
Stefan B.
08-26-2009, 05:08 PM
Da, asta este baza capitalismului. Si daca unii din oameni acapareaza TOTUL , tot nu ai voie sa umblii la dreptul omului! Si asta in timp ce mii de copii merg la culcare cu stomacul gol.
Dar sigur , se poate si altfel.
Exemplu - supra-taxarea terenurilor nefolosite la agricultura pentru mai mult de 3 ani consecutiv.
Proprietatea este un subiect foarte delicat, recunosc. Dar avand in vedere ca suprafata Romaniei este FINITA si ca nu exista nici un mod de a fabrica teren , eu zic ca trebuie sa fim atenti.
De exemplu , bastinasii americani au dat terenurile lor pentru cateva oglinzi si clopotei. La inceput am ras cat au fost de naivi indienii, dar mai tarziu am inteles: multe triburi de indinei nord-americani nu dezvoltase ideea de proprietate asupra terenurilor. Si nu erau Leninisti sau Stalinisti.
terenurile ar trebui sa nu poata fi "detinute" pentru mai mult de 300 de ani. Astfel devine o resursa regenerabila .
Stefan
cornILa
10-07-2009, 08:58 PM
O idee buna ar fi si promovarea acreditarii pentru agricultura organica.
De mentionat ca din 2008 , volumul de combustibili fosili pe piata modniala este sub nivelul cererii, pretul mic fiind mentinut doar datorita crizei financiare. Pe termen lung trebuie luat in vedere faptul ca produsele petroliere (diesel , fertilizatori etc) vor fi din ce in ce mai scumpe odata cu diminuarea rezervelor globale. Deci agricultura indusrtriala nu are bataie lunga , sigur cu exceptia situatiei cand incepem sa facem tractoare pe baterii sau cu hidrogen - dar mai e pana atunci !
Agricultura organica este foarte intensiva din punctul de vedere a muncii manuale , ceea ce de fapt se potriveste cu perceptia proprietarilor de teren.
In UK ,surprinzator, agricultura organica are sustinere destul de buna din partea UE, deci eu zic ca aici putem face ceva!
Uite aici linkurile esentiale din UK:
http://www.naturalengland.gov.uk/ourwork/farming/funding/es/oels/default.aspx
Spre sfarsitul paginii sunt documente relevante privind agricultura organica.
Si de mentionat, in final - produsele organice sunt mult mai scumpe decat cele "industriale" , deci sper eu munca sa fie rasplatita..
Sigur , trebuie studiat mai mult, in special pentru cei pasionati de agricultura..
Din contra, agricultura are bataie foarte lunga atata timp cat se poate autoalimenta cu combustibili, vezi bioetanolul si biodieselul care deja sunt folositi in amestec cu benzina si dieselul obtinute din petrol. Insa aici apar marile companii petroliere care au limitat cantitatea din amestec la maxim 15% de biodiesel.
In ceea ce priveste agricultura ecologica este o forma de agricultura care nu poate exista fara agricultura industriala din mai multe motive pe care le voi detalia mai tarziu.
Fragmentarea terenerilor este o alta piedica in calea dezvoltarii agriculturii si va spun in cunostinta de cauza ca taranii nu vor sa se asocieze sau sa il inchirieze unei asociatii agricole sau societati si asta se intampla datorita mentalitatii de genul " de ce sa se imbogateasca ala bah pe pamantul meu... mai bine il las parloaga(nelucrat)". Programul "renta viagera" este un esec pentru ca nu a fost destul mediatizat, proprietarii de teren nu au habar ca au acest drept.
Tot ceea ce am spus aici va spun din experienta. Am 25 de ani si de 5 conduc o ferma agricola ce se ocupa de cultivarea cerealelor. Problemele pe care le-am expus mai sus reprezinta doar o mica parte din problemele cu care se confrunta agricultura de la noi din tara. Promit sa revin si cu altele
cornILa
10-07-2009, 09:12 PM
Sa ma explic: produsele romanesti trebuie sa concureze pe piata europeana cu produsele din celelalte tari europene insa acolo spre deosebire de Romania guvernele lor le subventioneaza foarte puternic agricultura. Suventia este acolo de 350-450 euro/ha de teren, in Romania subventia este de 96 euro/ha. Motorina: la noi 25% subventie din pretul de la pompa, la ei 50%. La ei dobanda pt credite agricole max. 5%, la noi dobanda pietei plus cateva procente pt gradul de risc.
In concluzie cand s-au negociat conditiile de aderare ai nostri au mers cu borcanul de margarina in mana si pantalonii in vine. Am fost acceptati in m... UE ca piata de desfacere pt produsele lor.
Stefan B.
10-08-2009, 02:03 PM
Bun venit pe grup! Chiar ma bucura sa avem oameni cu experienta serioasa in agricultura. Experienta mea se rezuma la 1.5 ani in Anglia, unde am analizat aplicatiile trimise de fermieri pentru ajutoarele agricole EU (Agentia rurala de plati agricole? nu stiu cum se numeste la noi). In acest timp m-am apropiat in mod special de ideea de agricultura organica, si din observatiile mele este singurul lucru care merge pe terenuri fragmentate cum este situatia Romaniei. (Asta pentru ca implica munca manuala).
Legat de bio-combustibili, sa nu uitam ca "energy crops" saracesc solul in mod rapid, deci trebuie constant ajutat cu ingrasaminte chimice. Eu din cate am vazut in Anglia, randamentul energetic al acestor culturi este destul de slab. Acest randament se calculeaza considerand energia investita in obtinerea unei unitati de energie. In cazul la "energy crops" , raportul este de 2:1, adica pentru a obtine 2 unitati de energie, trebuie sa investesti 1 unitate de energie. Si asta cu pretul distrugerii calitatii solului etc. Deci sincer chiar nu stiu daca biocombustibilii sunt solutie pentru Romania. Ideea a fost aplicata mult in Brazilia, unde suprafete mari din Amazon au fost taiate pentru a face loc acestor culturi. Insa solul junglei a fost erodat in materie de cativa ani, ceea ce naste probleme serioase pentru viitorul Braziliei.
Bine, acum eu am vazut totul din "birou" , eu nu am experienta directa in agricultura. Sincer, am incredere foarte mare in informatia dv. dar totusi am vrut sa expun concluziile la care am ajuns pana in momentul de fata.
Daca doriti sa contribuiti cu ceva idei , sunteti invitat si pe
www.guvernare.org
Stefan
Stefan B.
10-08-2009, 02:13 PM
Ca sa incurajez ideea de productie organica:
http://www.sainsburys.co.uk/groceries/index.jsp?bmUID=1254992737809
Acesta este un magazin popular in Anglia. Produsele organice sunt specificate cu marca "SO Organic".
Un mar organic, costa jumatate de lira!
Un KG de cartofi organici - 1 lira
Ciuperci - 4 lire pe KG
Ardei Gras - 0.83 lire bucata
Rosii - 3.45 lire pe KG
Salata - 6.4 lire pe KG
Pui Organici - 6.4 lire pe KG
Oua organice - 0.34 lire bucata
Asta doar sa dau o imagine asupra potentialuli ! Problema este insa, certificarea. Am postat legislatia undeva anterior (in Engleza) , probabil ca Ministerul Agriculturii are traduceri si in Romaneste.
gushpi
10-08-2009, 06:44 PM
... ar plati preturile acestea (exorbitante)? Deja discutam despre altceva!
Intradevar solutia supraimpozitarii terenurilor nefolosite ar fi o solutie de a face ca terenurile sa poata ajunge mai repede in posesia celor ce vor sa obtina profit din agricultura!
Oricum, dupa trecerea a doua generatii, pamanturile vor fi vandute de cei care acum sunt prin tari calde...
Stefan B.
10-08-2009, 07:00 PM
Nu am zic ca Romanii ar platii preturile alea la mancare organica ;) Am doat doar o idee de afaceri celor din Agricultura, astea sunt preturile in Anglia si sincer nu exista suficient pamant ca toata lumea sa fie hranita organic, deci mereu cererea va depasi oferta. Si asta se reflecta in pret!
gushpi
10-09-2009, 06:14 PM
am citit un articol in care se anunta ca de doi se dau deja pana in 25000 euro tinerilor fermieri pt dezvoltarea fermelor! Am pus si link-ul pe undeva pe forum, dar nu mai stiu unde...
cornILa
10-22-2009, 11:44 AM
Agricultura bio pe suprafetele fragmentate este o solutie, insa metodologia de inregistrare si certificare este foarte greoaie(2 ani supraveghere) si destul de costisitoare, astfel ca nu stiu daca un mic fermier isi va permite sa isi ia toate certificatele si aprobarile. Presupunand ca va reusi apare problema desfacerii unde apar intotdeauna intermediarii care ii vor oferi producatorului un pret foarte mic. In ceea ce priveste "energy crops" nu sunt altceva decat cereale(porumb, rapita) care oricum se cultivau si pana acum numai ca acum li s-a schimbat destinatia. Ingrasarea terenurilor in ultimii ani nu se mai face exclusiv cu ingrasaminte chimice ci doar in proportie de 60% acest procent scazand anual. Ingrasamintele chimice sunt inlocuite cu succes de ingrasamintele produse din alge, composturi(reziduuri fecale de la fermele animale) aceste ingrasaminte sunt folosite si in culturile bio.
In timp ce scriam aceste randuri mi-a venit si o idee pentru rezolvarea problemelor agricultorilor care vor sa produca produse bio: in fiecare primarie este un angajat pe postul de inginer agronom care din experienta va spun ca nu face mai nimic toata ziua si deci s-ar putea ocupa de ajutarea producatorilor in acest demers.
cornILa
10-22-2009, 11:50 AM
am citit un articol in care se anunta ca de doi se dau deja pana in 25000 euro tinerilor fermieri pt dezvoltarea fermelor! Am pus si link-ul pe undeva pe forum, dar nu mai stiu unde...
intr-ucat o dotare minima a unui fermier cu utilaje agricole costa intre 100.000 si 200.000 euro...
individul.x
10-22-2009, 01:04 PM
<cornILa> are dreptate..
Si au reusit asta pentru ca politicienii nostri sunt corupti.. au bagat in buzunar probabil niste comisione grase ca sa omoare agricultura sau si-au facut propriile afaceri in detrimentul acesteia...
Este evident pentru orice om cu capul pe umeri ca agricultura satisface una dintre nevoile fundamentale ale oricarei fiinte: hrana.
In momentul in care niste guvernanti dau legi prohibitive in ceea ce priveste agricultura, ajungi sa te intrebi: Oamenii astia pe cine slujesc?
Raspunsul nu mai trebuie mentionat...
Si acum s-a ajuns in situatia in care oamenii din zonele rurale sunt adusi cu autobuzele in capitala ca sa ne raneasca noua balegarul... Aceasta tara a fost distrusa si furata sistematic de niste oameni care nu realizeaza impactul dezastruos al faptelor lor..
Ca o idee.. nu mai mergeti sa cumparati din piata.. unde majoritatea produselor sunt aduse din import.. mergeti in zonele rurale, mai gasiti oameni care vand la poarta diverse produse.. cumparati de la ei.. Este clar ca trebuie sa sarim sistemul.. daca mai vrem ca ceva sa fie.. construit in aceasta tara...
cornILa
03-11-2010, 02:59 PM
Si uite asa am terminat de revitalizat agricultura... Cand m-am inscris in acest club, chiar am crezut ca o sa discutam, cel putin, serios pe marginea unor teme si subiecte, se vede faptul k m-am inselat. Ne lamentam, nu avem curajul sa luam atitudine... tipic romanesc... si ne mai intrebam dc ne merge asa de rau.
_tanius
03-17-2010, 05:23 PM
Faptul ca majoritatea membrilor f4r nu sunt specialisti in agricultura nu trebuie sa va dezumfle entuziasmul, domnule cornILa.
Nu inseamna ca nu ne intereseaza subiectul, sau ca ceea ce punem in farfurie nu ne-am dori sa fie produsul selectiei si cultivarii prin metode sanatoase. Nici ca am fi de acord cu sistemul care saboteaza sistematic si agricultura printre multe altele... Doar faptul ca poate e mai bine sa lasam dezbaterea subiectului celor care se "confrunta" cu el zilnic si cunosc si toate dedesubturile, pt a sti ce, cum si incotro trebuie actionat.
Iar regula de aur pt o colaborare eficienta este colaborarea izvorata din dialog. Cum pt dialog este nevoie de doi, iata ca aveti acum si aici pe f4r cu cine discuta problemele agriculturii cu cineva din domeniu:
Chihaia.Dumitru
http://forum.fight4romania.com/showthread.php?743-Partidul-Fight4Romania
Abia astept sa vad cum va potentati reciproc in gasirea solutiilor pe care ni le dorim cu totii pt o agricultura ca-n povesti! :)
Doamne ajuta!
cornILa
03-31-2010, 02:31 PM
L-am contactat pe d-l Dumitru shi sper intr-adevar sa avem o colaborare fructuoasa pt toata lumea. Multzumesc pt introducere.