PDA

View Full Version : Despre Romania din Gorj

Mugurel
07-01-2009, 06:36 PM
„Mami, dacă veneai cu 3 milioane, luam premiu"
Am auzit, acum cāteva zile, o afirmaţie de-a dreptul şocantă şi, din păcate, nu vine din partea vreunui om matur, care să denatureze adevărul (să mintă, mai bine spus) ci din partea unui copil care abia a terminat clasa a III – a. Fetiţa respectivă a luat menţiune iar mama acesteia era oarecum nemulţumită. Franc, fără reţinere şi, cu siguranţă, fără intenţia de a-şi minţi părinţii, copila a spus „păi mami, nu trebuie să fii supărată. Dacă veneai şi tu cu 3 milioane acum două zile la şcoală, luam şi eu premiu". O declaraţie destul de greu de digerat şi, poate, incredibilă, spusă de un copil pentru care termenul de „şpagă" sau „mită" este unul total necunoscut. Cuvāntul, da, practica, īnsă, nu. Un copil de 10 ani, īn Romānia din ziua de azi, se loveşte de o piedică şi īşi creează, de la o vārstă la care ar trebui să ştie doar de bomboane şi jucării, un complex: totul se cumpără şi dacă nu ai posibilitatea să cumperi, nu faci nimic īn viaţă. Unii se plafonează, alţii se ambiţionează īnsă, din nefericire, starea de fapt este următoarea: trăim īntr-o societate īn care pānă şi o diplomă pe care scrie „Premiul I", pentru un elev de clasa a III-a se cumpără cu bani.

Şpaga, corupţia, nesimţirea şi batjocura au ajuns să infesteze pānă īn măduvă sistemul educaţional. Coloana vertebrală a unei viitoare societăţi este, īn prezent, īn putrefacţie. Īn gāndirea unui copil se inoculează ideea că totul se cumpără. Va creşte, se va lovi de alte greutăţi, ideea că va trebui să facă bani pentru a-şi cumpăra un statut o să fie mai mare şi, peste 10 – 15 ani, o să devină o persoană imorală, care īn minte, nu va avea decāt un singur gānd: să-şi umple buzunarul, indiferent de costuri, de cadavrele pe care calcă, indiferent de principiile de moralitate pe care le ignoră... Nimic nu mai contează, doar banii. Banii cu care va trebui să īşi cumpere, pur şi simplu, viaţa.

Cine e de vină? Poate nimeni, poate toată lumea, poate părinţii, pentru că l-au născut pe acel copil īntr-o Romānie infectă, poate Dumnezeu, poate dracu’, poate... Ne uităm, īntotdeauna, la latura abstractă a lucrurilor. Ne rugăm să ne ajute cineva din Ceruri sau ne resemnăm, cu gāndul că nu se mai poate face nimic. Afirmaţia acelui copil ar trebui să dea de gāndit tuturor. Nu ne va ajuta nimeni. Şi nici pe cei mici nu-i va ajuta nimeni. Trebuie să se ajute singuri. Părinţii, dacă nu au bani să-i cumpere diploma pe care scrie „Premiul I", īn clasa a III-a, cu siguranţă nu vor avea nici să-i cumpere un loc de muncă. Asta dacă va mai fi, īn viitorul nu prea īndepărtat, un loc de muncă pe care să-l ocupe.

Cert este īnsă că avem o problemă foarte mare, pe care unii, ajunşi īn funcţii de conducere, nu o bagă īn seamă. Pentru simplul fapt că interesul lor este acela de a-şi umfla buzunarele, atāt cāt mai sunt īn funcţiile respective. Ca īntr-un cerc vicios, gāndirea lor este asemănătoare cu cea pe care o vor avea, peste ani, copii de azi. Ei sunt viitorul īnsă acel viitor este sumbru. Este sumbru şi costă. Viaţa, la noi, se cumpără. Şi nu de la 20 de ani, ci din clasa a III-a.

http://gorj-domino.com/opinii/editorial/3210-mami-dac-veneai-cu-3-milioane-luam-premiu.html

Mugurel
07-01-2009, 06:39 PM
http://gorj-domino.com/actualitate/3204-penitenciarul-targu-jiu-in-colaps-financiar.html

Mugurel
07-01-2009, 06:43 PM
http://gorj-domino.com/actualitate/3205-prinesa-ancua-a-fost-virgin-i-a-adus-cu-ea-dovada-la-targu-jiu.html

Si sunt sigur ca astia habar nu au sa scrie. Ce merite au oameni ca ei sa aibe tot ce au si noi sa fim umiliti? De ce voi sa va chinuiti prin strainatate si inventatorii sa nu fie bagai in seama, iar astia sa nu mia poata de bine si sa poarte si titluri care sunt recunoscute de stat. Si de biserica.

_tanius
07-01-2009, 09:38 PM
parca numai in gorj, mon cher?
iaca mai peste tot la actualul bacalaureat s-au inspirat cei care si-au permis sistemul hands-free... am auzit de cazuri in care o angajata i-a dictat astfel subiectele fiului sefei... si unde mai pui ca ele deja stiau ce varianta de subiecte s-a extras inainte ca aceasta stire sa ajunga la clase... azi de pilda au intarziat f mult subiectele la biologie. ghiciti de ce oare?... cine mai baga mana-n foc pt corectitudinea ministerului educatiei? nu ca nu mi-ar fi rusine si cu celelalte... sa nu ne miram ca angajatorii nici nu se mai uita pe diplome la note si cer experienta. stiu ei ce stiu... :(

Mugurel
07-02-2009, 11:04 PM
Am cateva colege ale caror copii au dat bac-ul in aceste zile. Mi-au povestit ca daca se dorea nota 10 la proba de sport profesorii cereau intre 200 si 300 de lei. Si asta pe fata. Unii copii chiar au primit s.m.s.-uri de la profesori.
Si unii au dat. Ma intreb ce s-ar putea face?

Stefan B.
07-03-2009, 04:09 AM
Pai probabil ca ar trebui modificata / creeata legistaltia care sa criminalizeze aceasta coruptie. Cei care cer mita ar trebui sa piarda job-ul cu interdicitia de a mai lucra in sistemul public tot restul vietii , si fara drept de somaj . cei care ajuta la organizarea flagrantului sa primeasca recompensa (de exemplu un salar mediu lunar drept recompensa pentru a turna pe proful care cere mita )

Stefan

Malasorte
08-17-2009, 02:59 PM
Numai e de mirare , uite o intamplare....
Eram anul 2 la facultatea de Drept, trebuia sa facem practica , ne vedem cu profesoara care ne-a fost repartizata. Ne intreaba daca avem unde sa facem practica inafara facultatii si doar vreo 2-3 au ridicat mana , moment in care "profa" ne-a zis clar ca daca nu avem relatii nu vom reusi niciodata in acest domeniu si sa ne apucam sa cautam relatii...

Simplu ca buna ziua...

Stefan B.
08-17-2009, 03:09 PM
ai facultate de Drept sa inteleg? :)

Catalin T.
08-17-2009, 04:10 PM
Pai probabil ca ar trebui modificata / creeata legistaltia care sa criminalizeze aceasta coruptie. Cei care cer mita ar trebui sa piarda job-ul cu interdicitia de a mai lucra in sistemul public tot restul vietii , si fara drept de somaj . cei care ajuta la organizarea flagrantului sa primeasca recompensa (de exemplu un salar mediu lunar drept recompensa pentru a turna pe proful care cere mita )

Stefan

Exista legi in sensul asta problema este ca ele nu sunt aplicate din 2 motive: pe de o parte sistemul si procedura judiciara sunt prea incete in solutionarea proceselor iar pe de alta parte unii functionari care impart justitia pot fi corupti sau intimidati prin presiuni de orice fel.
E ca si cum am folosi un program antivirus virusat.

Da, putem propune sa recompensam pe cel care demasca o infractiune de coruptie cu un salariu mediu pe economie si, de ce nu, cu intreaga suma ce reprezenta mita in infractiunea respectiva dar acesta cand o va primi?
Dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare a coruptului nu inainte caci functioneaza prezumtia de nevinovatie.

Si cand vom vedea corupti condamnati? Cu sistemul actual la Sfantu' Asteapta!

Nu vi se pare ciudat ca in mass-media vedem atat de des flagrant-uri in infractiuni de coruptie, persoane arestate pentru infractiuni de coruptie dar niciodata stiri despre procese finalizate cu condamnarea lor?

Stefan B.
08-17-2009, 04:57 PM
Hm..aici e problema, da. Eu doar ma gandisem , ca pentru a scapa de coruptie simplu trebuie compensata decosnpirarea ei.

posibilitatile ar fi :

a) pedepsesti pe cel care da si ia mita - atunci solutia optima a celor implicati este tainuirea faptei.

b) pedepsesti pe cel care ia mita , fara recompensarea celor care deconspira fapta - solutia optima este iarasi tainuirea , avantajele deconspirarii find minore, iar potentialul dezavantaj dat de puterea celui care da mita depaseste beneficiile deconspirarii

c) Pedepsirea celui care ia mita, recompesarea celui care deconspira - creste in sfarsit sansele de a deconspira o fapta de coruptie. Banii pot proveni din amendarea celui care ia mita. Totusi exista riscul presiunii din partea celui deconspirat

d) recompensarea oricarei parti care deconspira. Cel care ia sau da . In acest ca, creste suspiciunea in fata faptei de luare si dare de mita, gen cum era securitatea pe timpul comunismului si lumea vedea in orice om de pe strada un posibil securist.

Cazul D) recompenseaza oprirea coruptiei cu orice pret. Induce frica si in cel care da mita, si in cel care ia, este deci o lupta pe doua frontului

Insa cum ai spus, ramane problema executarii condamnarilor. Sper ca d) se poate aplica si in randul celor care nu isi fac datoria prin judecatorii..

Ok, eu nu sunt in domeniul juridic - sunt sigur ca tu esti mult mai la subiect, dar din punct de vedere al "teoriei jocului" (game theory) cam asa s-ar rezolva problema coruptiei .

Stefan

Malasorte
08-17-2009, 07:20 PM
Din cate stiu in China pt coruptie esti omorat si faza ce-a mai tare e ca familia iti plateste glontul...:D

Stefan B.
08-18-2009, 01:57 PM
Sa cresti pedeapsa , Tehnic astea sunt cele 2 variabile la care se poate umbla - rasplata, si pedeapsa . Placerea sau durerea. Sunt cele 2 sentimente de baza, care stau la tot ceea ce ne defineste ca oameni hehe.

gushpi
10-15-2009, 02:07 PM
Suntem intr-un cerc vicios...de oriunde ai incerca sa evadezi te trezesti tot acolo...
Eu inclin sa cred ca doar cresterea nivelului de trai va duce la controale eficiente si stoparea "cadourilor"!
RO, ca de altfel, multe alte tari mediu dezvoltate, se indrepta intr-acolo...Unora nu le-a placut si au dat cu noi de pamant, cu tot sistemul economic si productiv mondial!
Ce e mai rau este ca NIMENI nu e vinovat!!! Poate doar oamenii care isi doreau case, masini si excursii pt ca MUNCEAU!
Nici acum nu pot intelege DE CE toate guvernele au pompat banii oamenilor in bancile falite??? Dupa un an se vede ca masura a fost DEGEABA: inca nu exista capital circulant pe piata... Dar visteriile sunt goale, iar dobanzile sunt platite de populatie!
Revin: programul antivirus este virusat de SARACIE!

gikolo
11-28-2009, 02:21 AM
wow, ce dezastru este in Romania

Chiurtu Carmen
12-29-2009, 08:14 PM
Salutare tuturor...in legatura cu lucruri petrecute in Gorj...Este vorba despre Complexul Energetic Turceni ...dupa revolutie in primii 3 ani printre alte preme,se numara si o anume prema de muraturi in valoare de 3 milioane(bani vechi)...dupa al 3 lea an....nu s-a mai primit nimic...iar anul trecut...prema a fost data pe anul respectiv si pe cei din urma...totul a fost bine...muncitorii au primit banii...faza cea mai frumoasa a fost a la prox. 2 saptamani dupa,cant s-a aflal ca un anume domn,in una dintre functiile de director a primit prema de muraturi in valoare de aproape 2 MILIARDE....urmarea ...a fost dat jos din functie...a stat 2 samptamani in arest...a fost eliberat dar cu banii in buzunar ....nu i-a fost luat nimic inapoi...
Si nu singura chestie de genul acesta in acea termocentrala...