View Full Version : Si mai multe datorii
stefan_w
05-03-2009, 03:15 AM
Incep sa pierd sirul , uite ce zice ziarul
Articol Ziua (http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-04-30&id=26956)
"De la inceputul acestui an, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat de la banci aproape 30 de miliarde de lei. Suma este de doua ori mai mare decat in tot anul trecut, fiind egala cu cea pe care autoritatile au dat-o pentru plata salariilor si pensiilor in primele trei luni ale acestui an, transmite Realitatea Tv."
este vorba de imprumuturi interne prin vanzarea de titluri de stat si imprumutri de la bancile locale
stefan_w
05-04-2009, 03:38 AM
eu anticipasem copalsul economic al Romaniei pentru 2011 , insa exista posibilitatea ca am fost prea optimist.
Link original aici:
link Ziare.ro (http://www.ziare.ro/1241383928-Romania_o_afacere_neprofitabila_Cum_pierde_statul_ 21_milioane__pe_zi)
citez:
---------------------------------------------------
Finanţele au împrumutat de la bănci aproape 27 de miliarde de lei în 2009 (6,27 miliarde de euro), mai mult decât dublu faţă de suma luată de la bancheri în tot anul trecut
Chiar dacă împrumută statul la dobânzi mult mai mici decât în cazul mediului privat, 10%-11% faţă de 18%-22%, bancherii sunt dornici să împrumute un client cu o bonitate maximă. „Statul se împrumută acum grevând impozitele pe care ni le va cere pe viitor. Chiar dacă dobânzile sunt mai mici decât în cazul creditului neguvernamental, băncile împrumută statul român pentru că are un grad de risc foarte scăzut”, ne-a declarat Bogdan Balthazar, consultant financiar.
---------------------------------------------------
deci, statul cheltuie deja impozite din viitor. Sigur, viitorul va aduce impozite sa suporte cheltuielile din 2009, plus dobanda plus cheltuielile curente din viitor.
Deci intrebarea logica ar fi: ce inseamna pentru Romania daca guvernul intra in faliment? Stie cineva?
prin urmare sa spunem ca statul nu mai are bani...si sa vedem ce urmeaza...
in primul rand nu se vor mai plati pensiile, salariile in sectorul bugetar, nu se vor mai putea plati nici un fel de investitii publice, apoi nu vor mai fi bani pentru spitale...scoli si alte asemenea...totusi parerea mea este ca nu se va ajunge totusi la un faliment in adevaratul sens al cuvantului...statul roman deja traieste pe datorie...si cand va veni scadenta vor creste taxele si impozitele...de exemplu tva-ul ar trebui deja ridicat...probabil la 25%...insa e an electoral si nici un politician roman nu ar face asta acum...dar sa vedem dupa prezidentiale...datoria va trebui platita...si sa vedeti cum basescu si ai lui - avand inca un mandat asigurat - vor baga taxe si impozite mari...ca doar trebe platite imprumuturile...ce putem face noi?...simplu...mergem la vot si votam impotriva lui basescu...preferabil si a lui geoana...Votati Duda sau Crin!
Stefan B.
05-19-2009, 02:08 PM
pai eu cred ca poti creste taxele pentru plata datoriilor, insa exista o limita fizica - TVA la 25 la suta (apropo, asta deja e in Ungaria de 2 saptamani) duce la scaderea volumului de afaceri (oamenii inchid si pleaca din Romania - straini sau Romani). Probabil 25 % TVA ar fi limita maxima la care se poate creste TVA-ul. Si asta tot nu explica de unde vom da miliardele imprumutate! Sincer, nu mi-as dori sa fiu presedinte in urmatorul mandat! huh..
acu faza cu tva-ul e foarte posibil sa o vedem....da sa-l vad eu pe ala destul de tare la oo ca sa faca si restul de trebi necesare ca sa nu vedem un faliment al statului...si anume...redus numarul de functionari, scaderi de pensii(daca tot e vorba de ungaria), si nu in ultimul rand absorbtia fondurilor alora de la ue (care fie vorba intre noi...cica le taie ca e coruptie...ete na...si daca nu le taia eram in stare sa le luam?)...nu mi-s eu economist de fel dar totusi cred ca sunt destule lucruri care se pot face, numai ca iti trebuie politicieni pentru asta...nu trestii neganditoare :D aplecate dupe vanturile intereselor (de partid sau alta natura)