PDA

View Full Version : Autostrazi sau cai ferate?

Stefan B.
06-15-2009, 07:11 PM
Chiar ma intrebam.. Romania vrea sa reconstruiasca turismul. Dat in perspectiva epuizarii resurselor de petrol la nivel mondial , probabil ca numarul turistilor care vor veni folosind transportul rutier sau aerian , va scadea.

Petrolul nu se termina peste noapte, asa cum ai inchide un robinet. Ci vorbim despre un declin treptat al cantitatii disponibile la nivel mondial. Si cum Romania nu mai are resurse proprii semnificative, vom depinde de pretul mondial al petrolului atunci cand stabilim preturile locale.

Revenind la inrebarea mea - daca dureaza 5-10 ani sa construim autostrazi, si 10-15 sa le platim , timp in care productia de petrol va scadea dramatic la nivel mondial - oare ce este mai bine pentru Romania? Autostrazi , sau cai ferate?

Stefan

antivot
06-16-2009, 02:53 PM
Uite asta e o modalitate sa facem sondaje ! cam asha ar trebui sa lucreze treaba si sa luam deciziile ...cineva propune o sugestie ...iar ceilantzi voteaza ! ar fi mai eficient ...ne-am face o idee mai precisa !

Stefan B.
06-16-2009, 03:14 PM
citeste ce am pus la sectiunea guvernare 2.0 , ceva de genul asta da mai complex - in sensul ca punem o problema, apoi lumea sa vina cu solutii . Se voteaza solutiile , si cea castigatoare sa castige. Apoi urmeaza partea de implementare :)

Malasorte
08-17-2009, 01:37 PM
Transport naval...:P
E ieftin si Romania are posibilitati foare mari in aces domeniu datorita Dunarii si Marii Negre. Apoi cred ca ar veni cel aerian , rutier si caile ferate.

Insa dupa cum ai zis pt a atrage ne trebuie infrastructura...debarcadere in porturile de la Dunare pt vapoarele de croaziera sau barcile personale, pt cel aerian mici aeroporturi deoarece nu cred ca traficul va fi foarte intens , iar cele low cost si de mici dimensiuni ca fi mai profitabil , pt caile ferate trebuie intarite liniile si terasamentul....mergem mai incet decat pe vremea locomotivelor cu aburi.

Stefan B.
08-17-2009, 01:43 PM
Si cand petrolul devine exorbitant de scump , datorita epuizarilor rezervelor globale (incepe prin 2012-2015) ce facem? :) Aici cade transportul aerian si rutier in primul rand.

Excelenta ideea cu transportul naval, chiar nu stiam ca se poate face usor in Romania! Eu as pune personal la nr.1 trenuri de mare viteza, ca in Germania cu 200 KM/ora. Am ajuns din Viena la granita cu Olanda in cam 6 ore! Si plus , un tren face de 10 ori mai putina poluare per pasager in comparatie cu avionul.

Eu unul am terminat ingineria (aviatie) , si acum ma grabesc cu reconversia profesionala stiind ce vine cu pretul petrolului. Daca nu facem avioanele sa zboare cu altceva decat petrol, prin 2030 vor zbura doar cei bogati.

Stefan

Malasorte
08-17-2009, 01:52 PM
Si cand petrolul devine exorbitant de scump , datorita epuizarilor rezervelor globale (incepe prin 2012-2015) ce facem? :) Aici cade transportul aerian si rutier in primul rand.

Excelenta ideea cu transportul naval, chiar nu stiam ca se poate face usor in Romania! Eu as pune personal la nr.1 trenuri de mare viteza, ca in Germania cu 200 KM/ora. Am ajuns din Viena la granita cu Olanda in cam 6 ore! Si plus , un tren face de 10 ori mai putina poluare per pasager in comparatie cu avionul.

Eu unul am terminat ingineria (aviatie) , si acum ma grabesc cu reconversia profesionala stiind ce vine cu pretul petrolului. Daca nu facem avioanele sa zboare cu altceva decat petrol, prin 2030 vor zbura doar cei bogati.

Stefan

poi da, dar trenul cu ce merge...energie electrica...si ea de unde provine tot din petrol pt ca in romania termocentralele sunt la putere. Ar trebui facut un plan energetic pe termen lung

Stefan B.
08-17-2009, 02:56 PM
Avem posibilitati frumoase in Romania, in special raurile pot fi o susra buna de energie . Sigur , mai avem Cernavoda - dar combustibil nuclear Romanesc doar pe vreo 20 de ani.

Lumea din pacate nu prea gaseste prin ziare adevarul cu situatia combustibililor fosili la nivel mondial, dar situatia nu e roza deloc. Acum nu se vede problema foarte mult din cauza crizei care a scazut cererea, dar inainte de criza ajunsese cam la 150 dolari barilul. Inaintea primului razboi din Iraq, pentrolul era cam 16-21 dolari barilul.

Sa vezi, cum isi revine economia cum creste pretul petrolului iarasi ..

Legat de Romania, teoretic putem spune ca nu mai avem petrol din moment ce exploatarea ramasa a fost incredintata firmelor straine..

Stefan

Catalin T.
08-18-2009, 02:41 PM
Intr-adevar criza combustibililor fosili la nivel mondial va afecta cel mai mult transporturile rutiere si aeriene.

In momentul de fata nu se poate vorbi de o prioritizare a tipurilor de transport. Avem nevoie de autostrazi (macar A3 Transilvania sa o finalizam) pentru a prelua traficul infernal de pe sosele si din orase dar, de asemenea este necesar sa consolidam infrastructura transportului feroviar.

In timp, odata cu cresterea preturilor la combustibilii fosili, lumea va incepe incet-incet sa renunte la transportul rutier si cea mai buna optiune va deveni cel feroviar. Desi se vorbeste de biocombustibili, de tehnologii alternative pentru propulsarea autovehiculelor ma indoiesc ca acestea vor deveni accesibile intr-un timp atat de scurt.

Singura solutie pe termen mediu-lung va fi dezvoltarea retelei feroviare in directia obtinerii unor viteze de calatorie mai mari si al unui confort superior. Este adevarat ca o mare parte a energiei electrice necesara circulatiei feroviare este produsa in centrale termoelectrice dar pe viitor acestea pot fi inlocuite cu hidrocentrale si centrale eoliene si solare care sa asigure consumul casnic.

In momentul de fata in Romania hidrocentralele asigura 30-40% din necesarul energetic al tarii.
Norvegia de exemplu isi obtine intreaga energie electrica din hidrocentrale aproape gratis.
Si cred ca si noi putem face la fel.:)

Stefan B.
08-18-2009, 02:57 PM
Eu cred ca pe cand terminam de platit imprumuturile luate pentru construirea autostrazilor, vom fi in plina criza a petrolului.

Cred ca am spus si mai sus, problema cu pentrolul nu este ca gata se termina deodata precum un robinet de la care nu mai curge apa. Petrol se va extrage poate si in 100 de ani de aici in colo. Dar problema este pretul, in sensul ca tot ce a fost usor de extras, cu costuri scazute - a cam fost extras. Unii spun ca prima jumatate a cantitatilor de petrol existente pe Pamant a fost deja folosita pana prin anul 2004-2008 . Dupa aceasta perioada, intram in a 2-a jumatate .Sigur , pare suficient insa avand in vedere consumul urias la nivel mondial , in combinatie cu descresterea calitatii zacamintelor de petrol (adica va costa din ce in ce mai mult de extras si rafinat) chiar se va ajunge la o crestere a pretului destul de urata.
Cred ca benzina va fi cam 2 euro pe litru mai devreme de 2015 , si probabil spre 4-5 Euro pe litru prin 2025. In aceste conditii , autostrazile vor fi..goale, sigur cu conditia sa gasim metode alternative.

Eu unul de aceea insist pe caile ferate, pentru ca eu cred ca volumul traficului auto va scadea natural , treptat - odata cu cresterea pretului la petrol. Sa nu ne trezim prin 2020 ca nu avem cai ferate , sau mai rau ca sunt toate in mana unui politician afacerist..

Sigur, parerea mea - poate gresesc.
Stefan

Buba
11-26-2009, 02:31 PM
Pun o intrebare simpla:

De ce trebuie sa construiasca statul roman autostrazi?
Ca apoi sa le gestioneze niste smecheri? sau mai grav, sa le cumpere pe 2 lei?
De ce se chinuie statul roman de 20 de ani sa construiasca pe bani publici cand ar putea foarte simplu sa invite companii locale sau din afara sa le faca pe banii lor si apoi sa incaseze taxe integral. Cine e cel mai castigat din asta? Normal ca poporul roman care le va folosi si pt care va plati taxe. De ce trebuie sa incaseze bugetul roman aceste taxe? Credeti ca va folosi vreun ban pt noi? Pentru invatamant sau sanatate? Vor merge tot in buzunarul lor. Si atunci? de ce amestecam capra cu varza?

Buba
11-26-2009, 02:40 PM
Poate gresesc: Ceausescu a fost acuzat de megalomanie. Nu cumva, incercand sa faca o autostrada pe bani publici acesti banditi care ne conduc de 20 de ani, il depasesc cu mult pe Ceausescu? Nu este clar ca nu ne putem permite o astfel de investitie enorma? De ce trebuie sa sufere poporul roman prin afectarea grava a bugetului? Mai ales ca stim cu totii ce se va intampla cand un astfel de proiect ar fi gata.

gushpi
11-26-2009, 05:24 PM
De cate ori sa-ti spun: IMEDIAT ce se apropie de sfarsit petrolul, vor apare: electricele, hidrogenatele etc. ca nu le stiu pe toate!!!
In orice caz SE VOR FOLOSI TOT STRAZILE!!!
Deci dezbaterea pleaca de la o premisa falsa: vom mai folosi sau nu drumurile?
Normal ca le vom folosi; cel mai comod transport este in intimitate, nu sa miros ciorapii altora; sa pot sa ma opresc oricand vreau eu, nu doar cand apare vreo statie de 5 minute!!!
Iar din tren n-ai sa vezi NICIODATA minunatia de cascada Lotrisor, sau cheile Dambovicioarei etc.

Stefan B.
11-29-2009, 02:11 AM
Din pacate, nu cred ca exista fizic resursele si timpul de a schimba sistemul energetic dupa cum evolueaza lucrurile. Eu am alt pronostic - cand se termina petrolul, se pune "pauza" pe tot ce inseamna civilizatie, macar 30 de ani vom avea o recesiune profunda (depresiune?) si incet incet vor emerge sistemele deschirse de tine Gushpi.

In momentul cand vei trece Valea Prahovei cu o masina electrica, voi crede ca totusi autostrazile sunt utile.

DAR

Lumea uita ceva. Masinile electice de ex. sunt fabricate folosind cantitati ENORME , URIASE de combustibili fosili.

Ex- bateriile de la Toyota Prius - minereul este extras in Canada , folosind utilaje care folosesc petrol.

Minereul , este apoi trimis cu vaporul in China. (iara combustibili fosili ptr transport) . In China se face rafinarea, asta din cauza restrictiilor reduse legate de poluarea mediului (adica te poti kaka gratis ). Metalul apoi rafinat si prelucrat este IARASI trimis in Germania (folosind transport cu combustibili fosili) , in Germania se produc componentele metalice. Mexic si Chia produce partile plastice, iar toate componentele cand sunt gata sunt in final trimise in Japonia unde sunt asamblate si se fac bateriile lui Toyota Prius.

Masina apoi este trimisa pe vapor in Europa, si prin mafia de la Constanta si alte manarii ajung la dealerii Auto din Romania (iarasi petrol sa le aduci acolo ). Stii cata energie se foloseste in rafinarea metalelor? in extragere etc.

Asta este problema cu multi, se cred ca magic vom avea solutii peste noapte, dar nu vedem ca acele solutii de fapt nu pot exista fara resurse de petrol. Si pana in momentul de fata nu putem arata concret cu degetul o solutie functionala, doar idei si supozitii. Dar vine timpul in care , chiar daca ai solutii implementabile - nu vor mai exista resurse ca aceste solutii sa fie puse in practia in timp util. Si cum ai mentionat si tu in alt thread, atat timp cat exista petrol - alternativele vor fi subminate. Iar cand ne trezim..va fi prea tarziu sa mai salvam ceva.

Eu parerea mea este ca un guvern responsabil ar trebui sa se gandeasca serios la viitor, si sa inceapa sa rasplateasca solutii pana nu este prea tarziu.

Eu personal cred ca fereastra de oportunitate se inchide in cam 5 ani , dupa care solutiile clasice nu mai sunt implementabile . The hour is urgent!!!

Overmind
12-29-2009, 05:37 PM
Cai ferate, pentru ca trenurile pot functiona atat pe electricitate cat si pe motorina.
Autostarazile, presupunand prin absurd ca se va tine cineva de treaba sa le construiasca, vor renta mult mai mult in momentul in care vom avea masini electrice.

gikolo
01-09-2010, 01:18 AM
Cai ferate, pentru ca trenurile pot functiona atat pe electricitate cat si pe motorina.
Autostarazile, presupunand prin absurd ca se va tine cineva de treaba sa le construiasca, vor renta mult mai mult in momentul in care vom avea masini electrice.

Si daca eu vreau sa merg in Ungaria trebuie sa merg cu trenul ? Daca un francez vrea sa vina in Romania, trebuie sa vina cu trenul ?

Stefan B.
01-09-2010, 06:06 AM
dar nu te gandi la tren asa cum se vizualizeaza prin prisma experientei de zi cu zi din Romania. In China se construiesc si proiecteaza retzele de cai ferate care suporta viteze de 350 km/ ora. De ce ar veni francezul anului 2020 cu masina cand benzina va fi undeva la 3 euro pe litru ? Daca ai retzea feroviara cum trebuie, eu garantez ca vor veni turisti MULT mai multi decat cu masinile.

Dar sigur, mai trebuie sa fie si ce vedea , deci infrastructura turistica trebuie dezvoltata ca altfel vin numai cei care iubesc aventura si riscul ;)

O alta idee , am mai spus mai sus - infiintarea de trenuri speciale de mare viteza care poate cara autoturisme. Gen calalul dintre Anglia si Frantza , dar mai rapid si pe distante mai mari. Tehnic ar trebui sa salveze timp prin evitarea blocajului in trafic etc.

Pentru amatorii de autostrazi - acum 3 zile cand a fost cu zapada, am avut in Anglia (locuiesc in Anglia ) un blocaj de 50 KM !!

Legat de autostrazile romanesti - din cate stiu eu, sunt facute cu bani in general din imprumuturi. Romanul va platii si datoriile si dobanzile , desigur! apoi , lucrarile sunt executate la pretzuri duble per KM in comparatie cu multe tzari europene cu conditii de relief similare (ex- Cehia ) , prin metode bine cunoscute de Romani de peste 20 de ani , nu ?

In final, aceste autostrazi vor fi date sub "administrare" fraudulent, prin licitatie unor firme particulare care sub pretextul "intretzinerii autostrazilor" vor impune taxe de folosire.

Cine pierde? ROMANUL si atat!

Malasorte
01-09-2010, 11:55 AM
Si daca eu vreau sa merg in Ungaria trebuie sa merg cu trenul ? Daca un francez vrea sa vina in Romania, trebuie sa vina cu trenul ?

Daca vrem cai ferate bune nu inseamna ca neglijezi si celelalte cai de transport ;) Citeste atent nu incerca doar sa contra-ataci

Overmind
01-10-2010, 01:22 PM
Cred ca se si abordeaza problema un pic gresit din start.
Caile ferate in mare nu au nevoie de reconstruictie, ci de mentenanta si atat; iar si mai important e sa nu se desfiinteze tronsoane, cum se face din pacate deja.
S-au apucat de modernizarea liniei CT-B de ani buni si rezultatul a fost si este ca trenul face de 2x mai mult decat facea inainte. Bila neagra pentru asa-zisa modernizare.
La sosele e si mai rau; nici macar in ritmul ala nu se lucreaza.