PDA

View Full Version : BBC:Bankerii au creeat un dezastru incredibil

stefan_w
05-01-2009, 03:22 PM
link original aici :

BBC LINK (EN) (http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/8026589.stm)

Efectele dezastrului cauzat de banci va fi simtit generatii intregi zice un membru al parlamentului Britanic. Comitetul trezoreriei Britanice, dau vina in raport pe atitudinea de "nesatui" a bancilor.

Hm..ceea ce deja stiam, nu? Ok, ce ne facem cu imprumutul FMI? Am intrebat pe Capital, lumea nu a raspuns: ce am imprumutat de fapt de la FMI? am cautat definitia la SDR (Special Drawing Rights - ce am imprumutat de la FMI) pe net, este FOARTE neclar ce reprezinta. Eu din cate am inteles, G20 a fost de acord ca FMI sa poata creea echivalentul unui trilon de dolari, dar in moneda numita SDR. Din nimic, singura valoare implicata fiind acordul G20 pentru creerea miliardelor. Apoi noi imprumutam aceste numere, si le dam innapoi cu dobanda. Aha, acum vorbim de o valoare la SRD, valoarea creeata prin angajamentul guvernului de a plati innapoi.

Chiar nu inteleg cum o moneda gen SDR functioneaza,cum BNR poate folosi asta? ma poate lumina cineva??

Stefan

carcotashul de serviciu
08-16-2009, 05:33 PM
Toata aceasta organizare nu face decat sa asigure dominatia posesorilor de capital asupra celor ce au nevoie de el, pentru nevoi imediate sau de scurta durata. Dar, este intr-adevar nevoie de capital lichid pentru a dezvolta o activitate? Am rezerve in aceasta privinta. Criza actuala demonstreaza ca moneda, ca orice conventie umana, are imperfectiunile ei. Amplificarea fara masura a rolului de stimulent al procesului economic al monedei nu a facut decat sa determine institutiile financiare sa finanteze specula si activitati fara o finalitate utila social, alta decta profitul pur. Criza nu a facut decat sa releve adevarul pur al economiei capitaliste, in care virtualul a devenit o realitate...iluzorie. Falimentul ENRON a fost un semnal ca ceva s-a gripat in sistemul financiar. Poate deficitul imens al SUA, poate tiparirea de bancnote verzi fara acoperire...Cert este ca accesul la resurse devine tot mai dificil, iar acestea trebuiesc gestionate de catre cei ce le au cu multa grija. In fond, ne incalzim, ne hranim, lucram folosind resurse fizice, si nu bancnote. Barterul poate redeveni o solutie.