View Full Version : Pogea: „Impozitul forfetar nu va băga în faliment mii de firme”
stefan_w
04-28-2009, 03:13 PM
Link original , Capital:
Link (http://www.capital.ro/articol/pogea-impozitul-forfetar-nu-va-baga-in-faliment-mii-de-firme-119029.html)
" Acest impozit minim, care înseamnă 500 de euro pe an, nu este în măsură ca să bage în faliment, aşa cum se susţine, miile de firme"
Pai cum nu e in masura, cand vorbim de o taxa lunara de 40 de Euro , care trebuie platita chiar daca o companie nu are clienti .
Ex) Tatal meu are o firma de constructie mica, nu a gasit nimic de lucru anul asta pana acum. A platit impozitul pe salar minim , din buzunar - pentru continuitate pe cartea de munca. Acum are ceva de lucru, 2 luni - dar nu se intrvede NIMIC dupa aceste 2 luni. Deci ce ramane? sa bage somaj , si din banii de la somaj sa rupa jumatate si sa plateasca impozitul forfetar? ca din cate am inteles este complicat de suspendat activitatea ..
vladibalan
04-28-2009, 06:23 PM
Eu m-am documentat pe tema asta fiind cam in aceeasi situatie. Singura solutie la care am ajuns este sa declar insolventa daca nu gasesc de lucru pana in iulie cand se plateste prima transa de impozite. Voi acumula datorii la stat si probabil se va face executare silita pe firma si in final faliment si radiere. Tin sa precizez ca in cazul SRL-urilor poate fi urmarit doar patrimoniul persoanei juridice (cu alte cuvinte doar ce e cumparat pe firma), in afara de cazul in care lichidatorul face un raport in care considera ca unul sau mai multi asociati sunt vinovati de falimentarea intentionata a firmei. In acest caz, se ia in considerare si patrimoniul asociatilor.(cel putin asta am cules eu de pe net)
Nu credeam sa ajung sa ma intereseze treburile astea, dar iata ca letargia de care am dat dovada pana acum (ca majoritatea romanilor de altfel) are pretul ei. Lectia pe care am invatat-o pe pielea mea este ca si neimplicarea poate sa coste. Cred ca acesta este motivul pentru care si ceilalti au venit in grup.
Poate unii cred ca treaba asta cu impozitul forfetar nu ii va afecta deloc. Eu personal cred ca este una dintre masurile care va avea implicatii grave atat economice cat si sociale. Sa argumentez:
In conditiile in care ai acelasi numar de clienti, dar trebuie sa platesti taxe mai mari, vei scadea investitiile si implicit consumul. Scaderea consumului duce la mai putin de lucru pentru furnizorii tai care vor face acelasi lucru. Efectul de domino este evident.
In cazul si mai nefericit in care scade si numarul de clienti probabil nu se mai pune problema de consum si investitii ci de reducerea salariilor si poate chiar faliment. Reducerea salariilor si falimentul au drept consecinta scaderea consumului si scaderea mai dramatica a volumului de lucru pentru furnizori (care pot intra in aceeasi situatie). Deja aici avem doua efecte negative.
Ca si in ocean, daca pier pestii mici, mai devreme sau mai tarziu vor pieri si pestii mai mari care se hraneau cu cei mici si efectul se perpetueaza pe lantul trofic. Domnul Pogea urmareste o "curatire" a mediului de afaceri. Eu cred ca va produce o extinctie in masa.
Disparitia micilor intreprinzatori va lasa loc firmelor mijlocii si mari pe piata (daca nu ii au drept clienti pe micii intreprinzatori - daca da...ghinion). Fiind in numar mai mic pe piata, numarul de bunuri si servicii produse va scadea si vom asista la o crestere a preturilor. De asemenea se pot forma carteluri si monopoluri (vezi cazurile telefonie mobila, supermarket-uri, producatori de ciment, etc). In special preturile serviciilor cred ca vor exploda.
Un alt efect al falimentului a zeci de mii de IMM-uri va fi o scadere simtitoare a contributiilor la asigurarile sociale si la asigurarile de sanatate. Dupa cum stiti, in Romania, aproximativ 40% din costurile platite de o firma pentru un angajat se duc la stat sub forma acestor contributii. Poate aceste firme nu platesc impozite semnificative pe profit sau cifra de afaceri, dar cu siguranta contributiile sunt semnificative. Sa nu uitam ca in Romania doar 2,5 milioane de angajati lucreaza in domeniul privat in timp ce 1,3 mililoane lucreaza la stat. De asemenea mai sunt 6 milioane de pensionari si sa nu uitam cei 600 mii de someri. In aceste conditii, fiecare contribuabil falimentat reprezinta o pierdere importanta. Mai mult, o parte se vor transforma in someri dezechilibrand si mai tare raportul. Ganditi-va ca el trebuie echilibrat cumva - ori taxeaza si mai tare pe cei care produc, ori mai scad din veniturile celor asistati (se poate scadea si prin inflatie , curs euro, nu neaparat nominal. Este suficient sa opreasca maririle la salariile bugetarilor si pensiile si sa lase euro sa ajunga la 6 lei si vor simti si bugetarii si pensionari efectele). Probabil va fi putin din ambele. Si mai probabil vor gasi si alti "dusmani ai poporului" - PFA, posesori de autoturisme (vezi taxa de poluare), cei care au 2 job-uri, etc. pe care sa ii stoarca de bani.
Efectele mai subtile sunt insa si cele mai perverse:
1) La sfarsitul anilor '90 s-au facut disponibilizari masive cu acordarea de bani in speranta ca disponibilizatii vor genera mici afaceri si vor redeveni productivi. Dupa 2000 (intamplator eram student in acea perioada) costul deschideri unei mici afaceri era injumatatit pentru studenti. Iata ca acum vine d-l Pogea si ne spune ca daca nu putem plati 500 euro mai bine sa inchidem.
Eu nu mai inteleg acum ce vrea statul roman de la mine? Sa fiu un tanar intreprinzator care produce sau .....ce? Somer? Angajat la o corporatie cu capital strain care se pregateste sa plece in China sau mai stiu eu unde? Nu inteleg ce se doreste de la mine. Suspectez ca doar sa imi intorc buzunarele pe dos inainte de fiecare campanie. De unde fac bani probabil intereseaza mai putin.
2) Tot cand eram student, s-a introdus masura ca cei care vor sa studieze in strainatate sa fie sponsorizati pe banii statului cu conditia sa lucreze dupa absolvire pentru stat. Motivatia era ca ne trebuie personal cu calificare inalta in institutiile statului. Iata ca acum n-i se spune ca sunt platiti prea mult bugetarii din administratie si ca cei care au un nivel inalt de pregatire si cumuleaza pensia cu salariul trebuie sa renunte la una dintre ele.
Iarasi nu inteleg ce vrea statul roman de la functionari. Sa fie destepti si competenti si sa lucreze pe gratis? Eu asa inteleg si cred ca efectul va fi o acumulare de incompetenti si spagari (nu zambiti - stiu ca asa considerati ca este acum, dar se poate si mai rau). In stilul acesta vom ajunge ca intr-o tara africana unde respectarea legii e facultativa si functionarii statului apar doar ca sa colecteze taxa de protectie.
Sa incerc sa concluzionez:
Prin aceasta ordonanta guvernantii reteaza speranta multora ca pot crea ceva durabil in Romania. Stim cu totii ca in secolul trecut au fost rascoale, razboaie, nationalizari, colectivizari, revolutii, retrocedari, disponibilizari, imprumut la FMI. Parca toate generatiile de la 1900 incoace au fost de sacrificiu. Incoerenta de care dau dovada guvernele care s-au succedat dupa revolutie taie orice incercare de planificare pentru viitorul meu. Ieri eram incurajat ca tanar absolvent sa imi dezvolt o afacere si sa produc pentru Romania. Astazi sunt palmuit pentru ca nu pot plati ca firma cu un singur angajat un impozit de 500 euro pe an. Maine poate voi fi trimis cu o pusca proasta si doua gloante sa crap de frig si foame prin Transnistria.
Singura speranta care mi-a ramas este in oamenii care gandesc ca mine si vad ca nu sunt putini. Plecarea in strainatate nu m-i se pare o solutie pentru ca nu poti fugi toata viata de obstacole. In plus, nu imi pot abandona parintii, bunicii si restul familiei. Ganditi-va si la acest aspect inante sa spuneti: "plec in ..X.. si am scapat de griji".
stefan_w
04-28-2009, 07:42 PM
"2,5 milioane de angajati lucreaza in domeniul privat in timp ce 1,3 mililoane lucreaza la stat."
Wow si iarasi WOW , nu stiam asta. tehnic, Romania este sustinuta de 2.5 milioane de oameni ?!!! care platesc milioane de someri , milioane de copii in scoli, 1.3 milioane care lucreaza la stat etc? Ok, acum intrebare- oare ce prognoza avem pe 2015 - cati din cei 2.5 milioane ies la pensie, si cati pleaca din Romania ? eram curios cine plateste imprumutul FMI + datoriile existente
Legat de impozitul forfetar, sant 100% de acord cu concluziile tale. Este aberant ce se intampla, dar cred ca NU este incompetenta, de data asta cred ca este rea-vointa. cred ca se vrea eliminarea micilor producatori de pe piata din motive de competitie. Un alt motiv este CONTROLUL, din moment ce Noua Ordine Mondiala are nevoie de "obedient workers" nu de oameni intreprinzatori care dezvolta afaceri si nu lucreaza la stapan.
Cum merge cu grupul anti-impozit de pe yahoo ? sant sperante sa reuseasca sa opreasca acest impozit?
Uite ce gasisem pe un site despre US:
"Some 19.6 million Americans work for companies employing fewer than 20 workers, 18.4 million work for firms employing between 20 and 99 workers, and 14.6 million work for firms with 100 to 499 workers. By contrast, 47.7 million Americans work for firms with 500 or more employees."
Stefan
vladibalan
04-29-2009, 02:09 AM
Eu inca sper sa nu fie rea-vointa. Despre grupul nostru pot sa zic ca a ajuns la 242 membri si este in crestere. Deasemenea a avut loc o prima intalnire la Bucuresti intre cativa membri si incet-incet cred ca vom avea o prima reactie sub forma unei actiuni in instanta contra neconstitutionalitatii ordonantei. Eu am sperante mari.
Despre americani, cred ca nu mai are nimeni vreo indoiala ca sunt controlati de corporatii. Democaratia lor lasa loc unei "elite" din ce in ce mai restranse. Poate vor patii ca republica romana care s-a transformat in Imperiu.
stefan_w
04-29-2009, 02:22 PM
Cred ca am vazut acest video de zeci de ori pana acum , sant doar 5 minute cu George Carling - ma mir cum omul asta a reusit sa puna atatea puncte pe "i" in doar 5 minute . Link-ul aici (EN)
video (http://tubearoo.com/articles/52091/George_Carlin_Education_And_The_Elite.html)
Cristian Calin
04-29-2009, 08:21 PM
Stefane, iti multumesc pentru linkul cu George Carlin.
vladibalan
04-30-2009, 01:15 AM
In primul rand sursele:
http://www.insse.ro/cms/files%5Carhiva_ ... /bsl_2.pdf - capitolul legat de executia bugetara si cel legat de numarul de salariati.
http://www.animmc.ro/files/Raport_Anual_IMM_2008.pdf - capitolul legat de numarul de angajati pentru IMM-uri si cifra de afaceri IMM.
Mentiune: Datele de la Institutul National de Statistica se refera la perioada 01.01.2009-28.02.2009, iar cele de la ANIMMC la anul 2007. Desi se refera la perioade diferite totusi am considerat ca rezultatele calculelor vor fi mai optimiste decat realitatea tinand cont ca performantele din 2007 ale IMM-urilor au fost mai slabe decat cele din 2008, iar executia bugetara din primele doua luni ale lui 2009 mai fericita decat ce va urma.
Am postat pe forumul www.impozit-forfetar.ro cateva efecte pe care cred ca le va avea impozitul forfetar. Unele dintre ele sunt mai greu de cuantificat pe baza informatiilor pe care le-am avut la dispozitie, iar altele mai usor. Totul depinde de numarul de IMM-uri care vor intra in insolventa sau care isi vor suspenda activitatea. Eu am presupus un procentaj de 10% in urmatorul an. Daca vor fi 20% multiplicati cu 2, etc.
Numar IMM-uri in 2007: 487628
Repartizarea in 2007: 88% microintreprinderi, 10% intreprinderi mici, 2% intreprinderi medii
Cifra de afaceri in 2007: 139132 mil euro (la un curs de 3.3 euro in 2007 rezulta 460miliarde RON).
PIB Romania in 2007: 405 miliarde RON. (ciudat ca e mai mic decat cifra de afaceri a IMM-urilor).
Repartizarea cifrei de afaceri: microintreprinderi 29%, intreprinderi mici 34%, intreprinderi mijlocii 36%
Angajati la IMM-uri in 2007: 2764768
Numar mediu angajati pe IMM: 5,7
Salariati in Romania: 4692500
Bugetari: aprox 1300000
Falimentul sau suspendarea activitatii a 10% din IMM-uri (aprox 50000) ar genera (dupa estimarile mele simpliste):
- scaderea PIB-ului cu 46mld RON adica intre 5-10% ( recesiune foarte urata).
- 275000 someri. Deja sunt 477860 someri (5,3%). S-ar mari rata somajului deci cu 3,05% (mai mult de jumatate din rata curenta).
Buget 01.01.-28.02.2009
Venituri la buget: 9410,9 mil RON
Cheltuieli la buget: 13931,7 mil RON (se observa deficitul de peste 4%. Si vorbim doar de ianuarie si februarie).
Venituri din TVA: 6667 mil RON
Aproximez ca disparitia a 10% din IMM-uri va genera reducerea cu 10% a TVA : 666 RON
Reducere venituri la buget: 666/9410,9 x 100 = 7,07%. Ca paranteza am auzit azi ca profesorilor l-i se reduce bugetul cu 13%. Motivul oficial este reducerea incasarilor din TVA (si asta inainte sa se simta impozitul forfetar). Oare cat va fi contractia peste un an? Poate 20%. Iata cum impozitul forfetar va lovi si in cei care teoretic nu au nici o legatura cu el.
Cam asta am extras eu din cele doua documente. Astept analize ale persoanelor mai pregatite ca mine.
PS: Foarte tare filmuletul.
stefan_w
04-30-2009, 02:21 AM
eu considerasem doar 50 000 de someri , cu pierdera contributiei unui salar minim pe economie (ma refer la taxele aferente unui salar minim pe economie) + plata somajului pentru 50 000 de someri, dar tu ai dreptate - am uitat sa consider potentiala cifra de afaceri ce va fi pierduta prin inchiderea afacerilor. Unde mi-a fost capul? am uitat de afacerile conexe care sufera de asemenea . Exemplu, o firma mica inchisa nu mai are nevoie de website sa zicem, iar cineva care se ocupa cu facutul de pagini web pierde clienti de asemenea. cred ca este greu de vazut cu adevarat ramificatiile totale la inchiderea a 50 000 de companii , avand in vedere faptul ca acele companii mici nu vor mai cheltui bani ..
Poti sa pui calculele tale pe Capital?? ar fi bine de aratat, eu am fost PREA optimist!
Aici e link-ul Capital:
LINK (http://www.capital.ro/articol/explozie-de-radieri-de-societati-comerciale-119060.html)
vladibalan
04-30-2009, 09:56 PM
Analiza mea nu are la baza suficiente date. Estimarile pe care le-am dat pot avea o marja foarte mare de variatie. Nu cred ca ar lua in serios decat datele pe care le-am selectat. Totusi as vrea sa adaug doua lucruri:
1) Eu am investit o zi in adunarea datelor si tragerea concluziilor. Cei de la Capital si alte publicatii de specialitate insa au o experienta mult mai vasta si acces la mult mai multe date ca mine. De ce oare nu vin si ei cu niste estimari concrete (numere, tendinte, etc)?
2) Astazi am vazut o stire la TV: aproape 5000 de firme au sistat activitatea ori s-au dizolvat in aprilie. Asta inseamna aproximativ 1%. Ma gandesc ca estimarea mea de 10% ar putea fi depasita mai repede de un an.
stefan_w
05-01-2009, 03:07 AM
pai cine e in spatele revistei Capital? ma gandeam , poate sant "comandati" sa nu zica nimic.. dar macar lasa comentariile noastre , nu le sterge in general..
Legat de punctul 2) , pai eu cred ca radierile din Aprilie sand rezultatul recesiunii, nu prea are de a face cu forfetarul inca. Eu zic ca abia de acum urmeaza valul mare de radieri "forfetare" , probabil vorbim de afacerile cu cifra anuala de sub 12000 euro - deci microafaceri. Concluzie - guvernul te vrea prost, fara initiativa si supus elitelor. Cam asa traduc eu initiativa lor..
Insa guvernul nu este egal cu poporul Roman , si din pacate vad guvernul din ce in ce mai mult ca un inamic public , nu ca un organizator al societatii Romanesti...
Stefan
gushpi
05-26-2009, 06:32 PM
Va asigur ca ce va povestesc nu este fictiune!
Un holding de firme ce-si desfasoara activitatea in Romania are "frati" inregistrati si in paradisuri fiscale...
Intre firmele acestui holding se desfasoara activitati comerciale legal. Doar ca, contractele favorizeaza net fratii de afara. Rezultatul este ca firmele din Romania sunt datoare la firmele din afara, profitul lor este zero, deci impozit datorat statului zero. Fratii vor plati doar 3-4% impozit pe profitul scos din Romania (si nu 16% cat ar trebui aici).
Concluzie: statul roman asigura infrastructura si securitate unei capuse in adevaratul sens al cuvantului.
Sa nu credeti ca salariile platite muncitorilor sunt bune: DOAR minimul pe economie...
Credeti ca o astfel de firma va da faliment in urma impozitarii forfetare?
Tot intrebare: chiar sunteti naivi sa credeti ca timp de 15 ani de zile o firma poate sa aiba profit zero si in acelasi timp sa supravietuiasca?
Am uitat sa mentionez ca cifra de afaceri a doua din firmele acelui holding insumeaza 60 milioane dolari (nu euro) pe an!!!
Acest exemplu l-am dat din experienta, dar mai sunt mult mai multe practici prin care firmele istete ocolesc darile catre stat, iar pensionarii, profesorii si doctorii vor astepta mult si bine sa o duca mai bine!
Va multumesc pt timpul acordat!
Overmind
01-13-2010, 10:47 AM
Impozitul forfetar nu va băga în faliment mii de firme
Corect.
A bagat deja sute de mii (vreo 200k mai exact).
A se vede aici:
http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-6806724-aproape-200-000-firme-suspendate-dizolvate-sau-radiate-2009-mai-ramas-690-000-persoane-juridice.htm