PDA

View Full Version : Ce este rau in sistemul educational din Romania?

Stefan B.
08-04-2010, 08:03 PM
Iata un comentariu postat de mine pe Capital:

------------------------------------------------------
Romania din pacate nu are nici o universitate in top 500 mondial (top facut de chinezi, sa nu fie nici o suspiciune) . De fapt, Europa este reprezentata relative slab in acest top, exceptie facand Anglia care are ceva universitati chiar si in top 100.
Am trecut prin invatamantul superior din Romania, dar din pacate in ciuda stresului si efortului depus, pot spune ca nu am acumulat cunostinte semnificative. Abia dupa ce am terminat , am avut timpul si libertatea sa invatz dupa cum simteam eu ca este nevoie.
Sistemul de invatamant actual (cel Romanesc) este profund gresit, din copilarie pana la obtinerea doctoratului.
In primul rand, este bazat pe metode didactice contemporane cu Ion Creanga, timp in care nici macar psihologia nu exista . Ce sa mai vorbim despre descoperirile moderne legate de cum functioneaza de fapt creierul si mecanismele invatarii. 90% din ce stim despre creier, a fost descoperit in ultimii 10 ani, deci o revizuire a pedagogiei este esentiala.
Al doilea fundament gresit , este cel legat de scopul sistemului educational: suferim profund din cuza “design-ului” communist al sistemului de invatamant, system conceput sa creeze cetateni supusi, care executa ce li se spune. In consecinta, sistemul rasplateste capacitatea elevului de a reproduce “ce a zis proful” in locul stimularii creeativitatii si initiative. In consecinta, avem muncitori excelenti , dar nu avem suficienti oameni care sa decida pentru ei , sa investigheze si sa invete singuri.Oameni care trebuie sa li se zica exact ce sa faca, cum sa faca si care se pierd si se panickeaza atunci cand nu mai au stapan.
O alta consecinta a celor de mai sus, este si faptul ca absolventii (indifferent de nivelul pregatirii) nu sunt capabili sa intre pe piata fortei de munca, datorita incompatibilitatii cunostintelor “tocite” si cerintele pietei.
Apoi este vorba despre acest cult al coruptiei , care incet incet pare sa devina lucrul ce defineste poporul Roman! Chiar si in cazul unui doctorat, de multe ori anii petrecuti pentru obtinerea doctoratului fiind in mare parte secretariat pentru “domnul decan” . Foarte rar exista inovatii , cercetare si contracte cu mediul privat . In Anglia , ca exemplu – inca din anul 2-3 , studentii lucreaza in mod direct la proiecte comerciale, cot la cot cu ingineri experiemtnati. In Romania , avem profesori cu bagaje de cunostinte irelevante, care incearca sa tortureze stundetii care nu pot reproduce acest bagaj de informatii cu acuratete. NU sunt impotriva memorarii unor chestii, dar cand educatia se limiteaza la asta.. e grav.

Pe de alta parte, avem motivatia redusa a majoritatii profesorilor, singurul entuziasm aparand cand e rost de ceva spaga sau meditatii. Oamenii astia, au nevoie de consiliere psihologica mai intai ei , ce sa mai vorbim de elevi. Ar trebui sa participle la conferinte motivationale (nu stiu cum le zice in Romania, gen Anthony Robbins) . Este inadmisibil ca un profesor sa nu transmita nici un gram de entuziasm copiilor.
Ceea ce este nevoie, este un sistem re-gandit din temelii. De la re-definirea scopului , la metode si apoi sa se treaca la realizarea materialelor didactice. Va trebui sa re-gandim in mod serios, ce dorim ca Romania sa fie in mileniul trei.Sper sa nu fim doar o curiozitate istorica daca vom continua sa fim dusi de nas ca in ultimii 20 de ani..

Ciprian Poptean
08-05-2010, 03:35 PM
Ce este rau in sistemul educational din Romania? Spune-mi te rog de unde sa incep? :) Daca ar fi dupa mine as baga logica (materia) cel putin 2 ore/zi. Asta e nevoie in invatamantul romanesc ->logica :) Restul se invata pe parcurs!

Stefan Budianu
08-05-2010, 03:53 PM
haha, aici ai dreptate. Da, o problema fundamentala in invatamant - nu doar in Romania, este faptul ca se ignora LOGICA, si se pune accentul doar pe memorare. Este o tampenie! Daca as putea sa re-organizez invatamantul, sincer as face un sistem fundamental diferit! Tinerii ar pune acelasi volum de efort in procesul de invatare, insa rezultatele ar fi "paranormal" de bune ;) .

Pe Guvernare.org avem acest proiect de re-gandire a sistemului de invatamant, sper sa avem ceva lume care sa se alature. Oricat de superior ar fi insa un sistem, nu imi fac vise ca ministerul educatiei va bate din palme cu bucurie si va implementa conceptele noi. Insa, cred ca se poate ignora ministerul invatamantului si un astfel de sistem poate sa ajunga exclusiv in mediul privat.

Uite, de exemplu - daca eu vreau sa invat programare in JAVA , iau manualele de o "aripa" , invat pe cont propriu si cand ma simt pregatit, fac o rezervare pentru examen de JAVA. Examenul, sustinut sum umbrela SUN MICROSYSTEMS , este recunoscut si apreciat mai ceva ca o diploma de facultate care nu garanteaza cunostintein domeniu.

Sigur, as face o modalitate de evaluare ceva mai complexa, care sa contina si portofoliu concret al candidatului . Sunt multe de discutat dar astept sa revina lumea din vacanta :)

Overmind
08-10-2010, 05:04 PM
E rau ca s-a adoptat sistemul dobitoc din afara (mai exact partile proaste ale lui), care la ei s-a dovedit a fi un insucces.
Manuale alternative, profesori ca nu iau peste nota 3 si programe de 'spalare de creier' de genul 'noi dictam si voi faceti playback'. La asta se rezuma sistemul educational.
A, am uitat examenele de bac luate cu 10 de analfabeti.