View Full Version : Nu ne vindem tara? 100 KM2 de vanzare.
Stefan B.
08-04-2010, 05:34 AM
Iata am gasit un site interesant, care vinde teren in Romania : 10 000 de hectare!
http://realestateromania.co.nr/
Va dati seama , daca ne gaseam vreo 10 000 de romani care traiesc in strainantate si doresc sa se intoarca , puteam face un oras intreg cu un hectar pe familie :)
Ce este socand este ca probabil acest teren va ajunge pe mana strainilor, iar romanii poate cu putin noroc vor lucra acolo cu salarul minim pe economie..
Ciprian Poptean
08-05-2010, 04:23 PM
Din cate stiam eu strainii nu pot cumpara teren in Romania, ei ... poate s-a schimbat legea intre-timp si nu am fost pe faza (sau poate de cand am intrat in UE este acest lucru posibil?). Oricum, nu ca ar fi fost greu pentru un strain sa cumpere chiar si in conditiile acelea, ca doar se gaseau romani sa se bage ''in combinatii''. Auzi, dar daca vine ala, investitorul strain, sa bage frate 10.000 ha de usturoi si sa angajeze chinezi, de ce sa-l mai importe din China. e mai simplu asa! ;)
Stefan Budianu
08-05-2010, 04:31 PM
Mda, aste este o problema destul de urata: Cetatenii EU au drept sa cumpere in Romania. Desi aparent nu e nimic grav cu asta, totusi partea revoltatoare este in faptul ca cetatenii Romani nu au drept de munca in majoritatea statelor vest-europene, ceea ce duce la o competitie ne-loiala intre resursele de care pot dispune Romanii si resursele celor din Vest. Deci , avem voie sa fim cumparati dar nu avem voie sa muncim sa strangem bani de cumparat. Cam asta e treaba! Singura modalitate de a tine sub control vanzarea terenurilor pe scara industriala, este de fapt impozarea. Suna grav, dar pentru proprietati care depasesc sa zicem 100 de hectare, ar trebui taxe serioase, astfel acel teren ori este folosit eficient ori este vandut in bucati mai mici si astfel se elimina riscul de a acumula un judet in mainile unui singur om. Prin Botosani auzisem de unu, revendicase vreo 150 000 de hectare!
Ciprian Poptean
08-05-2010, 04:38 PM
Mai da, eu stau acum si ma intreb, toti cetatenii europeni au drept de munca in Romania? :)
Stefan Budianu
08-05-2010, 04:49 PM
Da, absoluti toti . Romania nu a impus limitari nici unei membre EU , si asta din motive evidente: cetatenii EU nu se inghesuie in Romania , ci invers. Romania poate fi insa atractiva prin faptul ca avem cel mai ieftin teren agricol din toata UE.Cand ai trilioane de euro si dolari facuti asa aiurea din burta, asa zisele "tangible assets" devin atractive: e vorba de terenuri cu potential de crestere si aur. Eu as face lege , ca numai cetatenii din tarile EU care dau drept de munca romanilor sa poata cumpara teren in Romania.
Ciprian Poptean
08-05-2010, 04:56 PM
Dinte pentru dinte , la fel si cu vizele pentru USA etc - dinte pentru dinte ;) Vreau sa vad americani respinsi la viza pentru Romania pe motiv ca nu au 10.000$ in banca , sau ca nu au facultate ;) Si asa de bine sa fie in Romania dintr-o data incat sa stea la coada la ambasada :) - hmmm - ce fantezii am!
Stefan Budianu
08-05-2010, 05:53 PM
Adevarul este ca nivelul de trai in US o ia serios la vale.. am auzit ca a crescut mult numarul americanilor care doresc sa renunte la cetatenia americana - aparent scapa de ceva taxe etc. Eu cred ca efectul globalizarii va fi unul dramatic pentru nivelul de trai din Europa si US.
Atat timp cat companiile vor gasi forta de munca aproape gratuita in China si India , isi vor face bagajele si vor pleca. La inceput au fost muncile repetitive necalificate, copii platiti cu 3-5 centi pe ora sa lucreze pentru corporatiile trans-nationale, care culmea tot se plangeau ca nu exista profit. Apoi, au urmat "call-centers" , cu precadere in Mumbai (India) . Aici in UK nu este chip sa dai telefon la furnizorul de internet, curent sau mai stiu eu ce, si sa nu dai de indieni care cu greu ii intelegi. Insa totul e OK atat timp cat aia lucreaza moca si aduc profit maxim corporatiilor. Si sigur, noi ne bucuram (deocamdata) ca pretul e mic, dar nu vedem costurile secundare , pe termen lung.
Acum, se vede o tendinta de re-locare a unitatilor de productie hi-tec. Programatori super-meseriasi in India, ingineri in China. De fapt am un prieten spaniol (a terminat facultatea in UK) , care a plecat la munca in China, fiind absolvent de electronica gasise doar munca cu salar minim de 5.85 lire pe ora aici in UK (culmea in care se cerea experienta la asamblat componente electronice) . A plecat in China pentru a isi construi CV-ul, insa acum considera varianta stabilirii definitive acolo . Exemplele pot continua. O alta firma care producea componente de mare precizie in aeronautica (Rotax) a mutat mai totul in China. Nortel (dintr-un mic orasel numit Paington , in S-V angliei ) , a abandonat unitatile de productie si a mutuat totul in China. Howmet Casting, la fel. Pot continua, desi vorbesc de o zona aproape rurala din sud-vestul angliei. Lumea a devenit somera, insa nu toti incap la McDOnald si ASDA (varianta englezeasca a lui WallMart).
Eu zic ca trendul va continua. Atat timp cat undeva exista forta de munca mai ieftina, vom vedea shift .Sigur, Romania face exceptie. Desi Boc se lauda ca suntem cei mai ieftini din Europa, acest lucru nu pare sa fie suficient, coruptia si birocratia excesiva ridicand costul real al productiei in Romania.
A, vorbeam de terenuri.. m-am abatut de la subiect :))
nivelul de viata in USA aluneca pe topogan si ca si super putere va fi ori UNIUNEA EUROPEANA ori CHINA si RUSIA e o poveste complicata !
Overmind
08-10-2010, 05:36 PM
China. Altii nu prea au sanse.